Firma Uber se ve čtvrtek dohodla s vládou, že okamžitě zažádá o živnostenský list, bude mít řidiče s licencí, kteří budou dobrovolně evidovat tržby. Taxikáři považují řidiče Uber za černé taxikáře a v uplynulých týdnech uspořádali několik protestů, při kterých blokovali dopravu v Praze.

Podle nové domluvy by měli řidiči Uberu v nejbližší době zažádat o taxikářskou licenci. Rovněž by měli dobrovolně evidovat své tržby.

Taxikáři jsou zdrženliví

„Přiznám se, že nevím, zda máme důvod k radosti. Jsem skeptická k tomu, zda Uber dohodu dodrží. Nezbývá nám ale než věřit a situaci sledovat,“ uvedla pro ČTK mluvčí AKT Jiřina Venclová. Jestli Uber dohodu nedodrží, jsou taxikáři připraveni opět vyjet do ulic.

Pro Uber jezdí asi dvě tisícovky řidičů. „Podle mě to nestihne magistrát odlicencovat, navíc pro ně jezdí spousta cizinců. Teorie jsou hezké, ale uvidíme, jak to bude vypadat v praxi,“ řekla. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přislíbila, že Praha se pokusí navýšit kapacitu zkušebních místností pro získávání licencí, o což Uber požádal.

Dohoda s Uber podle AKT neřeší celý problém. Ten se totiž dotýká i společnosti Taxify nabízející stejné služby jako Uber. Podle Venclové bude záležet, jak se k dohodě vlády a společnosti Uber tato firma postaví.

Taxikáři nové protesty zatím nechystají

Zda se budou konat protesty taxikářů, není jasné. Sami jsou v tomto nejednotní. Letošní protesty s AKT spolupořádalo Sdružení českých taxikářů a posléze se k nim přidaly rovněž dispečinky. Část taxikářů tento týden každé odpoledne hodinu protestuje v okolí magistrátu a chce se domoci zvýšení počtu kontrol vozů taxi ze strany úřadu.

Velký protest v Praze taxíkáři uspořádali naposledy 1. března. S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kdy stovky aut blokovaly dopravu. Nejdříve kroužily po magistrále, poté taxikáři zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží. Naposledy blokovali Lazarskou ulici a následně vjížděli na magistrálu, kde fingovali poruchy vozů. Na několik desítek minut tak v centru zablokovali automobilovou i tramvajovou dopravu.
Fotogalerie
25 fotografií