Přestože první klapka pohádky Když draka bolí hlava nepadla za polárním kruhem jako u Mrazíka, štáb v moravském Štramberku klepal pořádnou kosu a propadával se úplně stejně i do sněhových závějí. Snad ze všech nejvíc to odnesl právě Noga coby skřet Blivajz.

Hříčkou osudu při filmování Mrazíka v zimě 1964 nebyl v okolí Moskvy žádný sníh! Filmaři za ním proto museli až za polární kruh na poloostrov Kola. Právě to ruský film tak prodražilo, že se pak muselo šetřit i na jídle pro ruské herce. Zatímco Noga se v nové česko-slovenské pohádce mohl zakousnout do voňavé klobásky, představitelka Marfuši Inna Čurikovová (74) musela žvýkat syrovou cibuli…

Mrazy ale panovaly skoro stejné jako na ruském severu. Nejenže v minus čtrnácti stupních zamrzala kamera, ale ve sněhové závěji zapadlo i auto techniků! Skoro všechnu těžkou techniku tak museli na vrchol hory vytahat ručně… Nejvíc ale trpěli herci. Podle scénáře měli Jakub Jablonský coby princ Janek a Zuzana Žáková v roli princezny Adélky hned první den vystoupat horskou stezkou k štramberské jeskyni Šipka, přes noc se ale cesta proměnila v ledopád. Četa chlapů jim sice cestu částečně prosekala, i tak si ale sáhli fyzicky na dno.

Fotogalerie
8 fotografií