Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Seškrtaná porota a 40 svědků. Konstruktéra ponorky soudí za vraždu novinářky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. března 2018
15:07

V Kodani ve čtvrtek začal soud s dánským konstruktérem Peterem Madsenem (47), který je obžalován z toho, že loni v srpnu na své ponorce zavraždil švédskou novinářku Kim Wallovou (†30). Prokuratura pro něj žádá doživotní vězení. Verdikt by měl padnout 25. dubna.

Podle státního zastupitelství Madsen čin chladnokrevně naplánoval, uvedla agentura DPA. Sedmačtyřicetiletý konstruktér tvrdí, že třicetiletá novinářka zemřela náhodou, když na ni spadl těžký poklop. Přiznal nicméně, že se jejího těla následně rozhodl zbavit, rozřezal je a hodil do moře. Ponorku pak nechal záměrně ztroskotat, sám se ale zachránil.

Madsen trvá na své nevině

Madsen přibližně 40tunové a 18 metrů dlouhé plavidlo UC3 Nautilus zkonstruoval a vytvořil tak největší amatérsky postavenou ponorku na světě. Wallová o plavidle psala reportáž a na jeho palubě byla s Madsenem 10. srpna sama. Části jejího těla se pak našly s bodnými ranami.

Novináři před budovou soudu, kde probíhá proces s Madsenem. Novináři před budovou soudu, kde probíhá proces s Madsenem. | ČTK

Případ vzbudil obrovský zájem médií a do Kodaně se sjelo zhruba 80 dánských i zahraničních novinářů. Brutální vražda novinářky naprosto otřásla Dánskem i Švédskem. Pro Dány byl do té doby Madsen známým vynálezcem a konstruktérem, o kterém se psaly knihy a točily filmy.

„Jsem v šoku, nevím, co na to říct,“ uvedl Tomas Trolle, který s Madsenem spolupracoval na několika projektech. „Nevím, čemu věřit, znám ho. Peter je hodný člověk, trochu excentrický, ale velmi oblíbený,“ dodal.

Důkazy mluví proti vynálezci

Madsen snil o tom, že se stane prvním Dánem, který v amatérsky vyrobené raketě poletí do vesmíru. „Tady v Dánsku o něm všichni slyšeli, vědí o jeho práci na ponorkách a vesmírných raketách,“ řekl Trolle. On a další vynálezcovi známí pečlivě sledují vyšetřování. Uvedl, že čekali na něco, co jejich kolegu očistí, ale důkazy mluví víc a víc proti němu.

Nedávno se navíc objevila zpráva o tom, že vynálezce o svém plánu informoval svou tehdejší přítelkyni. Řekl jí, že plánuje vraždu a má už připravenou i pilu. Policie v jeho počítači objevila videa se záběry brutálního mučení a poprav několika žen. Madsen stále trvá na tom, že smrt Wallové byla nehoda. Jeho právník Betina Haldová Engmarková uvedla, že nelze s přesností určit, zda se jednalo o nehodu, nebo vraždu.

Líčení za zavřenými dveřmi

Prokuratora má v plánu předvolat skoro 40 svědků. Právník a profesor z právnické fakulty Aarhuské univerzity Lasse Lund Madsen řekl, že tak vysoký počet svědků je neobvyklý, zvláště když nebyli na místě činu.

„Je pravděpodobné, že několik z nich přinese klíčové informace, jinak by je prokuratura nepředvolala. Domnívám se, že žalobci budou chtít prokázat, že čin byl naplánovaný,“ uvedl Lund Madsen.

Obviněný Madsen rovněž požádal, aby se líčení konalo za zavřenými dveřmi za přítomnosti soudce a dvou porotců, normálně zasedá šest nebo devět porotců. „Obhajoba spoléhá na to, že jim tohle poskytne nějakou výhodu. Tahle strategie se využívá většinou u silně emotivních případů,“ dodal Lund Madsen.

Pokud se prokáže, že Madsen Wallovou zabil, prokuratura bude usilovat o trest doživotí. Obvyklý trest za vraždu je v Dánsku 15 až 17 let.

Monikay ( 8. března 2018 15:35 )

Jeho kamarádi a kolegové přece neměli možnost poznat ho ze strany té sexuální úchylky... Vždy mně zaráží, jak lidé uvádějí - byl to takový slušný člověk, na chodbě mně zdravil...

Zobrazit celou diskusi