Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanovi přiletí na inauguraci dcera Kateřina. Hrad dává pozor i na řečnický pultík

7. března 2018
14:34

I čtvrteční druhé inaugurace prezidenta Miloše Zemana se zúčastní jeho dcera Kateřina. Přiletěla kvůli tomu z Velké Británie, kde pracuje a studuje. Na Pražském hradě mezitím ladí kvůli slavnostní ceremonii detaily do poslední chvíle. Kontrolují například i stabilnost řečnického pultíku, o který se prezident při svých projevech opírá.

„Mohu potvrdit, že na inauguraci hlavy státu přiletí také dcera pana prezidenta Kateřina Zemanová,“ potvrdil už dřívější informace Blesk Zpráv mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Kdy přesně první dcera do Česka přiletí, ale Hrad úzkostlivě tají. „Bude pana prezidenta společně s manželkou doprovázet celou dobu inaugurace. Bližší podrobnosti o jejím pobytu už jsou ale soukromého charakteru,“ doplnil pro Blesk Zprávy ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Celá rodina Miloše Zemana – tedy prezident, první dáma Ivana i dcera Kateřina - tak bude k vidění jak ve Vladislavském sále, tak i na III. nádvoří Pražského hradu, když bude přecházet do Zlaté brány katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, kde se pokloní ostatkům svatého Václava.

Průběh inaugurace

Celá inaugurace začne ve 14 hodin zahájením společné schůze Poslanecké sněmovny a Senátu, poté praporčíci přinesou státní vlajku a vlajku prezidenta republiky. Následně hradní stráž přinese ústavu České republiky z roku 1993, vojáci v legionářských uniformách přinesou také ústavní listiny z roku 1920. Prezident i jeho žena a dcera by měli podle „mincovníku“ přijít do Vladislavského sálu podle programu ve 14:07. Poté prezident Miloš Zeman složí slavnostní slib a pronese projev. Celý ceremoniál by pak měl trvat zhruba do 15 hodin a 20 minut, kdy se prezident s rodinou pokloní svatému Václavovi.

Video  Při Zemanově inauguraci dostanou lidé teplý čaj zdarma  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Pusinka a pultík

Projev prezident pronese ve stoje. Řečnický pultík tak bude důležitou rekvizitou celé inaugurace. Kvůli neuropatii má Miloš Zeman totiž nestabilní nohy, a tak se o pult při projevu celou vahou své postavy opírá.

Video  Hrad finišuje inauguraci Miloše Zemana: Vladislavský sál zavřou turistům a začnou topit  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Pusinku a pultík. Mimochodem musím konstatovat, že jsem dostal slib, že ten pultík bude stabilní, protože mám ve zvyku se o něj opírat a abych ho nepřevrhl, tak ho většinou přišroubují k podlaze. Tentokrát se to organizátorům nepodařilo. Soudruzi z NDR udělali chybičku,“ rýpnul si Miloš Zeman do personálu pražského TOP hotelu, když slavil své vítězství v prezidentských volbách a pultík málem svou silou povalil na zem.

Tentokrát Hrad nechce nechat nic náhodě – a řečnický pult řádně připevní. „Pultík bude stabilní, na Pražském hradě si to umíme ohlídat, na rozdíl od jiných míst,“ řekl Blesk Zprávám šéf hradního protokolu Kruliš.

Gemmy ( 10. března 2018 15:10 )

Hulváti!! Zeman? Jednou je to státník, a tak tedy:Pan prezident Zeman!!!!!! A ta trojka, co seděla za panem prezidentem při inauguraci? Degradace! Je těžké vládnout smečce hulvátů....

salto ( 8. března 2018 14:53 )

Ale je to furt prezident

salto ( 8. března 2018 09:41 )

Zeman je prezidentem a kavárna, sluníčka, ba dokonce ani zdenekk v proscaných teplákách s tím nic neudějají

bejlas ( 7. března 2018 18:01 )

Takže bude i pornoherečka, aby to s Milošem neseklo.

oldedek ( 7. března 2018 17:30 )

Měli by ho přítomní při SLIBU na chvíli přerušit při slovech že "bude doržovat ústavu" a alespoň 5 minut ho nenechat "slibovat" dál a skandovat : konečně, sláva, Mýla dostal rozum, děkujeme ti dědečku, ...aj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa