Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mynáři, udělej si prověrku. Sněmovna podpořila novou povinnost pro kancléře

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
7. března 2018
12:57

Návrh hnutí STAN, aby hradnímu kancléři nařídil bezpečnostní prověrku zákon, prošel Sněmovnou do druhého čtení. Do budoucna by tak mohl Vratislav Mynář či jeho nástupci působit na Hradě bez prověrky pouze rok. Pak by museli skončit. Pokud by Mynář dál působil ve své funkci a návrh prošel legislativním procesem, vztahoval by se i na bývalého šéfa SPO (dříve Zemanovci).

„Kolem vznikají nové a nové aféry. Jen upozorňovat na kancléřovy přešlapy je málo. Parlament má i jiné možnosti,“ apelovala na poslance navrhovatelka Věra Kovářová (STAN). Připomněla třeba Mynářův tlak na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) ve věci vydání ruského hackera nebo dohled nad rozdělováním zakázek mezi sponzory prezidenta Miloše Zemana.

Poslanci poslali návrh do dalšího čtení, zabývat se jím tak budou v nejbližších týdnech výbory. Zamítnout návrh se pokusili poslanci ANO, které podpořili Václav Klaus (ODS), Lukáš Kolářík (Piráti), dva poslanci SPD, dva poslanci ČSSD a většina přítomných zákonodárců KSČM. Například v posledních dnech diskutovaný Zdeněk Ondráček byl ale proti tomu „shodit zákon ze stolu“. Norma putuje do ústavně právního výboru.

Mynář prověrku nedostal, soudí se

Vládní hnutí novelu odmítlo pro nesystémovost. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána by se měla analogicky vztahovat i na další úředníky v podobném postavení. Podle vlády není třeba, aby měl hradní kancléř osvědčení pro nejvyšší stupeň utajení, neboť kancelář prezidenta pracuje pouze s informacemi podléhajícími stupni utajení Vyhrazené nebo Důvěrné.

Věra Kovářová dodala, že k působení Mynáře i prezidentova poradce Martina Nejedlého se před letošními volbami hlavy státu kriticky vyjádřil i premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Novelu by tak podle poslankyně bylo možné pojmenovat „lex Mynář a Nejedlý“. „Člověk, který má nejblíže k prezidentovi, který se účastní nejvyšších politických jednání, bez takové prověrky být nemůže,“ uvedla.

Mynář bezpečnostní prověrku na stupeň Přísně tajné nezískal a Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zamítl i jeho rozklad vůči tomuto rozhodnutí. Kancléř se rozhodl proti tomu bránit soudní cestou.

illyria ( 7. března 2018 15:10 )

Tak počítejte. I kdyby se to stihlo, aby to bylo účinné od roku 2019 (což se nestihne, protože Zeman by to vetoval) tak pak běží ještě rok což je rok 2020. Takže zbývající 3 roky se může Mynář ještě soudit, protože na základě zákona mu kancelář prezidenta nedá výpověď a znáte soudy v téhle republice, když se chce tak je to 20 let .D Jo a mimochodem pan prezident řekl, že by se pro Mynáře našlo na hradě "důstojné místo". Takže nakonec by dostal jinou funkci s pravomocemi jako má kancléř... Neboli by to byl stejně účinný zákon jako ten o Babišově svěřeneckém fondu... Takže plýtvání času a papírem...

illyria ( 7. března 2018 15:04 )

tak Mynář má prověrku na vyhrazené... nemá tu na přísně tajné...

ovartovar ( 7. března 2018 14:19 )

A co bude dělat pátý rok ? Co ho soudruhu pohřbíváš ?

ovartovar ( 7. března 2018 14:16 )

ovartovar ( 7. března 2018 14:12 )

Prezidentovi se všechno vymklo, ze sněmovny má jednu demokratickou žumpu s žumpasem v čele, v kanceláři má neprověřené lidi, poradce co nemá ani pracovní smlouvu ale machruje ve třípokojových cimrách, Emane, Emane nějak ti to nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa