Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanovi na inauguraci přijde i Sobotka a Kalousek. Kdo naopak nedorazí?

Autor: Jakub Veinlich - 
7. března 2018
05:20

Miloše Zemana čeká 8. března druhá inaugurace a budou u toho i dva lidé, kterými prezident z duše pohrdá – expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Některá místa ve Vladislavském sále na Pražském hradě zůstanou ale ve čtvrtek prázdná, část zákonodárců a dalších hostů se na slib prezidenta nedostaví. Pozvání od Miloše Zemana navíc nedostal rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

Na 700 hostů má podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše pozvánku na inauguraci znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana. „Chybět nebudou především senátoři a poslanci, velvyslanci zahraničních států, ale také zástupci církví, hejtmani, primátoři, pozvaní jsou také rektoři a další osobnosti veřejného a kulturního života,“ řekl Kruliš Blesk Zprávám k seznamu hostů.

Pozvánku ovšem nedostal například rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Nemusím tedy řešit vnitřní dilema mezi loajalitou vůči státu a nedůvěrou k tomu, kdo jej v tuto chvíli reprezentuje. Na nepozvání z kanceláře Hradu jsem si ostatně již zvykl, i když vůči instituci, kterou v úřadu rektora zastupuji, je to mimořádně neuctivé,“ vzkázal Bek Blesk Zprávám přes svou mluvčí. Dodal, že je ale překvapený, že mu pozvánku neodeslal alespoň předseda Poslanecké sněmovny.

„Jsem ale nemile překvapen tím, že se před vrtochy hlavy státu nyní sklání i předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radek Vondráček, který na společnou schůzi obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále zve a od nějž také pozvánka nedorazila. Netušil jsem, že kromě sporu s prezidentem Zemanem mám spor i s Parlamentem České republiky,“ uzavřel Bek.

„Okruh pozvaných a nepozvaných osob nebudeme komentovat,“ zareagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotaz Blesk Zpráv, proč Bek nedostal pozvánku.

Bek není jediný rektor, který bude chybět

Jak zjistily Blesk Zprávy, z rektorů nebude na Pražském hradě chybět jen Bek. Svou účast zvažuje většina vrcholných univerzitních funkcionářů. Nedorazí například ani šéf Karlovy Univerzity Tomáš Zima. Jeho důvody jsou ale prý pracovní.

„Pan rektor Tomáš Zima pozvánku na inauguraci prezidenta republiky dostal. Svoji účast ale bude muset omluvit, neboť bude v té době na plánované pracovní cestě v USA, návštěvě OSN v New Yorku, kde jej mimo jiné čeká přednáška v Ecosocu na téma Udržitelný rozvoj a role univerzit,“ řekl Blesk Zprávám koordinátor strategické komunikace Karlovy univerzity Martin Ayrer. Mimochodem bývalý Sobotkův mluvčí.

„Nepůjdu tam, protože jsem se dověděl, že pan rektor Bek pozvánku nedostal,“ řekl rektor České zemědělské univerzity v Praze Petr Sklenička. Sám byl členem expertního týmu neúspěšného kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše. Podobně reagoval i rektor Jihočeské univerzity Tomáš Machula. Oba pozvánku dostali.

Video  Při Zemanově inauguraci dostanou lidé teplý čaj zdarma.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Omlouvá se každý osmý senátor. Nepřijde ani Čuba

Omlouvají se ale také někteří zákonodárci. Podle důvěryhodného zdroje redakce Blesk Zpráv se ze společné schůze obou komor parlamentu omluvil zhruba každý osmý senátor. Omluvenku jich zatím dalo 11, deset se k účasti ještě nevyjádřilo. Senátory přitom přiveze na Pražský hrad z Malé Strany několik mikrobusů.

V současné době je senátorů místo 81 jen 79. Jan Hajda za ČSSD v minulých dnech nečekaně zemřel a František Čuba, který v Senátu chyběl poslední rok a půl, na konci února rezignoval. Hrad do poslední chvíle doufal, že dorazí.

„Já bych byl samozřejmě rád, pokud by přišel, i když už nebude senátorem,“ řekl Blesk Zprávám Kruliš, který má k Čubovi velmi blízko, oba jsou totiž ze Zlínska a oba jsou ze stejné strany, SPO.

Video  Hrad finišuje inauguraci Miloše Zemana: Vladislavský sál zavřou turistům a začnou topit.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Čuba ale nakonec nedorazí, stejně tak jako řada poslanců. „V tuto chvíli mám 14 omluvenek poslanců a poslankyň,“ řekl v úterý odpoledne Blesk Zprávám předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Právě on přitom společnou schůzi Senátu a Sněmovny svolává.

Mezi absentéry bude například předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Tvrdí, že nejde o žádný „trucpodnik“, ale o dlouhodobě plánovanou návštěvu lékaře. „Jsem dlouho objednán na lékařské vyšetření,“ zdůvodnil svou omluvenku.

Kalousek: Jdeme do práce, ne na oslavu

I přes dlouhodobé rozpory s Milošem Zemanem naopak na Hrad dorazí bývalý sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka. „Jako poslanec se této společné schůze obou komor parlamentu zúčastním,“ napsal Sobotka Blesk Zprávám. Spory se Zemanem řešil po celou dobu, co byl v čele sociální demokracie, gradovaly přitom na konci funkčního období koaliční vlády, které Sobotka šéfoval. Zeman si ho „vychutnal“ při vládní krizi, než odvolal Andreje Babiše z postu vicepremiéra a ministra financí. Sobotka se chtěl od té doby potkávat co nejméně. Rezignaci vlády proto poslal na Hrady raději poštou.

A dorazí také další hlasitý odpůrce prezidenta Miloše Zemana, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se svými zákonodárci. Zatím prý nemá od žádného ze zbylých šesti poslanců na čtvrtek omluvenku.

„Jednotné stanovisko klubu je, že kdyby to byla oslava, tak na ni samozřejmě nejdeme, ale protože to je společné zasedání obou komor parlamentu, tak je to prostě pracovní povinnost, které se zúčastníme,“ dodal Kalousek.

Europoslanci mají smůlu

Mezi těmi, kdo budou na Hradě také chybět, jsou čeští europoslanci. Ti ale pozvánku na inauguraci nedostali ani před pěti lety. Na rozdíl od pozvání u příležitosti k oslavám státního svátku 28. října, kdy prezident uděluje také státní vyznamenání. Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné je ale takové nepozvání jakousi neúctou ke zvoleným zástupcům, kteří ČR reprezentují v zahraničí.

„Je to rozhodnutí pana prezidenta a Hradu. Pokud ovšem chceme jako ČR mít v EU nějakou vážnost a měnit v ní věci k lepšímu, aby se nezabývala pomazánkovým máslem, ale problémy, které občany skutečně trápí – například třetinové mzdy ve srovnání se západními zeměmi, pak by asi europoslanci měli být na politické scéně bráni vážně. Řadě šíleností, které by ráda pouštěla Evropská komise do života lidí, brání především europoslanci,“ rýpla si do Pražského hradu Konečná.

Inaugurace prezidenta Miloše Zemana začne na Pražském hradě ve čtvrtek ve 14 hodin. Už ve středu Miloš Zeman uctí památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a to na hrobě v Lánech. Právě 7. března v roce 1850 se Masaryk narodil. Při první inauguraci Zeman položil květiny k jeho soše na Hradčanském náměstí – to letos ze slavnostního programu vypadlo.   

va45 ( 7. března 2018 18:26 )

IDIOTE tebe vypnou.

va45 ( 7. března 2018 18:24 )

IDIOTE Kalousek boduje pořád a pořád marně.Tak živ dalších 100 let tu naši menšinu.Kdyby ti hlava pálila tak nejde o Okamuru ale opět o Babiše.Okamura je jen zástupný problém jako byl Ondráček.To ale tvá hlava nepobere. Ćo budeš říkat na to až naše menšina vyjde do ulic,že má málo na chlast,cigarety a hrací automaty.

info ( 7. března 2018 16:04 )

Před 2 roky jsem Vám pane Babiš ještě fandil, přiznávám, jako mnozí. Někteří kvůli Vám volili i Zemana, to vím najisto. Kam směřujete???

info ( 7. března 2018 15:53 )

Přenos pokračuje na Seznam.cz

info ( 7. března 2018 15:50 )

Sděluji, že jsem z ANO zklamán.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa