Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záhada data smrti Jána Kuciaka: Těla prý ohledával špatný lékař!

Autor: ČTK, lm - 
7. března 2018
05:01

Ani po týdnu zdrcené rodiny nevědí, kdy přesně jejich děti umřely! Zavražděný novinář Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka kvůli tomu měli na parte dvě rozdílná data úmrtí. Podle slovenských médií za to nejspíš může lékař, který ohledával jejich těla. Ten k takové činnosti totiž vůbec neměl mít odbornost.

List Sme a televize Markíza zpochybnily odbornost lékaře, kterého policie povolala k ohledání těl reportéra Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Zmiňovaný lékař podle Markízy nebyl soudním lékařem ani znalcem, ale patologem, který přednáší histologii.

„Je to přesně tak, jako kdyby k chirurgickému případu byl přivolán zubní lékař, to je přesně to samé. To jsou zkrátka věci, které se nesmí dít. Ten soudní lékař provede úkony, které jsou nenahraditelné, začíná se prohlížet místo činu ze širšího úhlu, všímáme si okolí, vnitřní teploty interiéru, v jaké vzdálenosti jsou těla od radiátoru – které mohou modifikovat určení doby smrti, jaké bylo ošacení osob,“ vysvětlil slovenské televizi soudní lékař a znalec Norbert Moravanský.

Podle oficiálních dokumentů snoubenci zemřeli 23. února, tedy v pátek, dva dny předtím, než je našli mrtvé. Maminka Martiny je ale přesvědčená, že je zavraždili už ve středu 21. února, kdy jí přestali brát telefony. „Stalo se to ve středu mezi za deset osm a čtvrt na devět,“ prohlásila rázně Zlatica Kušnírová. A ani policisté si patrně nejsou datem od patologa úplně jistí, protože shání kamerové záznamy od řidičů, kteří jeli kolem místa činu 21. února.

Právě skutečnost, že na místě neštěstí v Kuciakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy nebyl soudní lékař, by prý mohla ztížit určení času smrti a další okolnosti. A pokud se to potvrdí, tak pochybil zejména vyšetřovatel, který neměl nekompetentnímu lékaři dovolit prohlídku mrtvých těl. Správně stanovené datum smrti je totiž klíčové pro následné zajišťování důkazů a jejich vyhodnocování. „Pokud by to byla pravda, tak by to mohlo vyvolávat pochybnosti o profesionalitě provedených úkonů,“ vysvětlil právní zástupce pozůstalých Daniel Lipšic.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy.  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...
Video  Pohřeb Jána Kuciaka: Zlomilo nás to, dopadnutí viníka je důležité, říká jeho šéf.  - Tomáš Koníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

Poslední článek Jána Kuciaka o propojení italské mafie a slovenské politiky najdete zde >>>

jasnovidec01 ( 7. března 2018 17:03 )

ono je datum úmrtí hodně důležité !!!!hlavně u soudu,vyčůranej obhájce toho šikovně využije ve prospěch vraha,jde o aliby na ten den.

flora ( 7. března 2018 11:40 )

Mezi osmou a devátou myslí paní středu večer že? Tak to původně říkala. Později ale mluvila o ránu, to by pak musel být čtvrtek. Oba měli takovou volnou pracovní dobu. Nikdo je dva (až čtyři) dny nesháněl, nikdo jim, krom matky slečny ani nevolal, zaměstnavatel se nezajímal, prostě na pracovišti nechyběli. No a ten lékař? Zřejmě běžná praxe a možná i u nás. Nemyslím si,že někdy napadlo někoho z pozůstalých zjišťovat co je to za lékaře, který provedl ohledání.Pozůstalí mají většinou v tu chvíli jiné starosti.

sadia ( 7. března 2018 10:39 )

 Na miste nebyl soudni lekar ? To snad ani nemuze byt pravda.

gutta ( 7. března 2018 10:24 )

 Obhliadku robil detsky lekar. Spociatku ani nezbadal dieru v hlave a pripisoval to Infarktu. Nakoniec to bude ze kuciak zabil svoju priatelku lebo mala milenca a On sa potom strelil do srdca a pistol zakopal u suseda v zahrade a potom si lahol vedla nej akoze vrazda. Toto by na Slovensku mohlo prejst.

malavelka ( 7. března 2018 10:00 )

To je ta "odbornost". Člověk aby se už bál i umřít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání