Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mýty a fakta o zvětšení prsou: Chat s MUDr. Martinem Skálou

6. března 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Díky vědeckému pokroku si dnes ženy mohou dopřát úpravu téměř jakékoli části těla. Dříve nemyslitelné zákroky jsou dnes běžné - prodloužení vlasů, laserové odstranění ochlupení, napnutí povadlé kůže pod očima nebo korekce odstávajících uší nejsou v dnešní době problém. Žádná z oblastí estetické chirurgie však nevyvolává tolik vášní, dohadů a mylných představ jako augmentace neboli zvětšení prsou pomocí prsních implantátů. Čím více je metoda dostupná, tím více žen po ní touží. Při svém rozhodování však mohou narazit na řadu nejasností či obav týkajících se bezpečnostních i praktických otázek, které s sebou zvětšení prsů přináší.

Nyní se můžete ptát odborníka MUDr. Martina Skály, plastického chirurga z kliniky OB CARE v Praze. Chat proběhl 15.3.

 

online chat
Dobrý den, moc ráda bych augmentaci podstoupila, mám malého syna, kterého musím občas zvednout. Navrhujete s operací počkat? Jak dlouho nemohu mít žádnou zátěž? Děkuji(EVA)
Foto
dle mého názoru se omezení takové zátěže příliš přeceňuje. Jde spíše o rozsah pohybu paží a sportovní aktivity. Občasné zvednutí malého syna není překážkou výkonu.
Mohou si prsa nechat zvětšit i muži?(Václav)
Foto
ano, existují prsní implantáty i pro muže.
Dobrý den, ráda bych věděla, co je pravdy na informaci, že časem se musí implantáty vyměnit. Děkuji za informaci.(Martina)
Foto
životnost prsních implantátů se udává kolem 20-25 let, ale neznamená to že je povinnost implantáty měnit. Pokud není zdravotní problém ( kapsulace, prasknutí implantátu atd.) a klientce stav vyhovuje i po estetické stránce, tak mohou zůstat i déle. Většinou se z estetických důvodů mění po 10-15 letech, protože se změní i tělo klientky a je třeba upravit tvar.
Lze operaci hradit ze zdravotního pojištění? Popř. na kolik peněz taková operace vyjde? Děkuji moc za informace(Alibaba)
Foto
Zvětšení prsů nelze uhradit ze zdravotního pojištění, cena záleží na druhu a značce implantátu, ale je třeba se ujistit, co všechno je v ceně ( zákrok, implantáty, anestesii, léky, kontroly, pooperační kompresní prádlo, pobyt na klinice..), mnohdy inzerovaná cena je pouze za zákrok a implantáty a event. anestesii a ostatní náklady se klient dozví až následně. Obecně jsou ceny od 63 do 90 tisíc, ale naleznete i pracoviště s cenami přesahující 100 tisíc.
Zdravím, lze se k vám objednat na konzultaci? Je potřeba něco donést a kolik taková konzultace stojí?(Berta)
Foto
samozřejmě není problém se objednat, můžete využít bezplatnou linku OB CARE nebo jiný kontakt, konzultace stojí 300Kč. Obvykle nejsou třeba žádné dokumenty, jedině v případě nějakých chronických onemocnění nebo onemocnění dotýkající se operované oblasti.
Dobrý den, jaká jsou omezení po operaci. Popř. lze si na tento zákrok zřídit neschopenku?(Jana K.)
Foto
Nevím jaký zákrok máte na mysli, ale u většiny větších zákroků na trupu a prsů je omezení sportu 5-8 týdnů dle povahy zákroku, nošení kompresního prádla, běžné aktivity zhruba za 1-2 týdny. Neschopenku na estetický resp. zákrok na vlastní přání ze zákona nelze.
Podle čeho vybírat lékaře/kliniku? A kdy je vhodné plastiku prsou provádět? Nyní je mi 48 let - vadí to?(Lenka Straka)
Foto
Výběr kliniky a lékaře je vždy složité, dá se vybírat na základě doporučení známých, recenzí na různých diskuzních fórech, ale tam je třeba být na pozoru, protože se tam objevují zaplacené jak pozitivní , tak negativní příspěvky. Dále je vhodné zjistit jak velké pracoviště je, zda je na klinice stálá přítomnost lékaře pro případ nějaké náhlé změny stavu atd. Samozřejmě nejdůležitější je, jak na vás pracoviště a lékař působí, je to vždy o vzájemné důvěře a porozumění. Váš věk není překážkou, operaci prsů provádíme i u mnohem starších pacientek.
Jaký je rozdíl mezi prsními implantáty a modelací prsou? Co byste doporučil ženě, na které se podepsalo kojení? Předtím jsem měla hezké trojky, cvičení nepomáhá...(Courtney)
Foto
při prosté modelaci se nemění velikost prsů, ale tvar. Tedy pracujete pouze s vlastní tkání a tato operace dovoluje změnit pozici dvorců a upravit tvar. Vložením prsních implantátů zvětšíte objem a tedy i velikost, ale nezměníte pozici dvorců. Ve vašem případě záleží zda jste pouze ztratila objem, pak je lepší augmentace a nebo došlo k poklesu prsů, pak je lepší modelace nebo modelace s augmentací.
Zdravím, jsem štíhlá a toužím po větších prsou. Teď mám jedničky, byla jsem na konzultaci u lékaře, který je dost známý a operaci mi vymluvil. Prý by se větší prsa nehodila k mé postavě.. Trochu mě to zklamalo, může mi lékař operaci odmítnout? děkuji(lenka h.)
Foto
Ano, na to má lékař v tomto případě právo, protože se nejedná o ohrožení zdraví, ale o estetický zákrok na vaše přání.
Dobrý den, jaká jsou největší rizika prsních implantátů? Může mě operace výrazně ohrozit na zdraví?(denisa)
Foto
Obecně lze říct, že rizika jsou velmi nízká, ale pokud pomineme obecná rizika shodná u všech operací ( zánět, jizvení, krvácení, komplikace anestesie...) tak specifický je výskyt silikonu v uzlinách, což ale obvykle nepůsobí obtíže a výskyt anaplastického velkobuněčného lymfomu (ALCL) což je maligní onemocnění mízních uzlin. Tato forma lymfomu spojená s přítomností slikonu v těle je poslední dobou velmi zkoumána a ještě nejsou definitivní výstupy. Nicméně jde o velmi raritní záležitost v poměru k počtu osob na světě, které mají silikonové implantáty.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda-li mohou implantáty při velkém nárazu prasknout? Děkuji moc,(Šárka)
Foto
Implantáty jsou při výrobě mechanicky testovány, takže by měly odolat i velkému mechanickému nárazu. Ale může nastat situace, že je implantát starší, má z nějakého důvodu oslabenou stěnu a pak prasknout může.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda má zvětšení prsou vliv na kojení. Zejména, zda ho nemůže ohrozit a zda si upravená prsa udrží v průběhu i po kojení tvar. Děkuji (Lola Mraková)
Foto
přítomnost implantátu kojení neovlivní, jde spíše o pozici implantátu ( pod nebo nad sval) a cestu, kudy se implantát vkládá. Při vložení z řezu kolem dvorce se musí proniknout přes žlázu a následné jizvení může kojení ovlivnit. Co se týče vzhledu, tak záleží na tom, jak moc se prsy kojením zvětší a jak se s touto změnou kůže po ukončení kojení vyrovná. Někdy je třeba např. modelace, jindy se prsy vrátí do původního tvaru.
Dobry den, jak dlouha je rekonvalescence po zvetseni prsou a co obnasi? Je nejaky rozdil u ruznych velikosti implantatu? (JennyZ)
Foto
záleží na zvyklostech operatéra, ale standardně 5-8 týdnů, jedná se hlavně o sportovní aktivity a ležení na břiše, běžné činnosti lze většinou provádět za 1-2 týdny. Pokud nejde o nějakou extrémní velikost implantátů, tak se doba s velikostí nemění.
Jaký je rozdíl mezi klasickými silikonovými implantáty a modelování prsou z podkožního tuku.?(ivana)
Foto
U obou metod dojde ke zvětšení prsů, implantáty mají stálý objem a velikost zůstane trvalá, tuk se časem vstřebává, takže se většinou musí zákrok 2-3x opakovat.
Dobrý den, po jak dlouhé době je třeba plastiku prsou obnovit? děkuji(JKa)
Foto
Dobrý den, záleží o jaký druh plastiky prsů se jedná a je zde mnoho dalších faktorů, takže nelze odpovědět paušálně.
Dobrý večer, kdy je vhodné podstoupit zákrok - vložení implantátů? Mám jedno dítě, chtěla bych mít do roka druhé. Je to lepší až po druhém těhotenství a případném kojení nebo mohu už teď?(Anna)
Foto
Dobrý den, je lépe počkat až po druhém těhotenství. Ne až tak ze zdravotních důvodů, jako spíše estetických.

Video se připravuje ...