„Soud se domnívá, že s ohledem na násilné vniknutí je společenská škodlivost vyšší, než kdyby to bylo jednání, jež by se dalo považovat za přestupek,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Alice Havlíková. „Z lidského hlediska lze chápat alternativní způsob života. Nicméně soud má za to, že změny v určitých postojích společnosti se nelze domáhat za užití násilí,“ dodala.

50 hodin obecně prospěšných prací je nejnižší možný trest, jejž si v případě odsouzení mohli squatteři odpykat. Hrozilo jim až 300 hodin. Podle rozsudku musí taky zaplatit škodu městské části Praha 6, která činí 6100 korun.

Squatteři se na místě odvolali

Ačkoliv vynesení rozsudku proběhlo v klidné náladě, kterou místy narušily svým nesouhlasem někteří sympatizanti aktivistů, squatteři se i proti mírnému trestu po krátké poradě odvolali. Jejich obhájkyně tvrdí, že objekt byl dlouhodobě nevyužívaný, a proto se squatteři zásahu do práva k němu dopustit nemohli.

Přijde mi to smutné, zvrácené a legrační,” uvedla médiím jedna z obžalovaných aktivistek Zuzana Brodilová. Podle ní je vůbec směšné, že aktivisté vůbec nějaký trest dostali. „Zajímalo by mě, jestli také bude někdo hnát k odpovědnosti majitele prázdných domů, které byly v minulosti obsazené, a dodnes dále chátrají.”

Dvě až tři desítky squatterů vnikly do Šatovky v Praze 6 večer v pátek 9. února. Před soudem minulý týden stanulo devět z nich, kteří v domě setrvali i přes výzvy policie a vlastníka. Poslední aktivisté dům opustili až 14. února. Tvrdí, že chtěli docílit toho, aby dům nezůstal prázdný a podařilo se jej oživit.

Za neoprávněný zásah do práva k domu lze podle trestního zákoníku uložit odnětí svobody až na dvě léta nebo peněžitý trest. Soud mohl trest odnětí svobody podmíněně odložit, přiklonil se ale k alternativnímu trestu a provinilcům uložil 50 hodin obecně prospěšných prací.

Fotogalerie
12 fotografií