Například údajný pětikarátový diamant, třetí největší ve sbírce, je pouze broušené sklo. Kašmírský safír o udávané ryzosti 19 karátů pak není přírodní, ale laboratorně vytvořený. „Zjistili jsme několik konkrétních věcí, případ diamantu a safíru, kde zjišťujeme, co se konkrétně a kdy stalo. Je to trochu detektivka. Ve sbírce určitě nepanoval pořádek,“ řekl serveru náměstek generálního ředitele pro sbírkotvornou a výstavní činnost Michal Stehlík.

Sbírka má asi 5000 položek. V roce 2016 ji přebral nový kurátor Lukáš Zahradníček, který na problém upozornil. „Ověřit jsem stihl zhruba 500 kamenů a z nich bylo 70 buď špatně určených, případně byly místo přírodních kamenů ve skutečnosti jen jejich syntetické verze," řekl. Problém se týká i rubínů, safírů, korundů nebo alexandritů.

Krádež 

Od listopadu 2016 se případem zabývala zvláštní kontrolní skupina muzea, která míní, že diamant byl pravděpodobně ukraden a zaměněn při jedné z výstav v 60. a 70. letech minulého století. „I po poradě s právníky je jasné, že problém se stal někdy před rokem 1990 a i z hlediska možné trestněprávní či jiné odpovědnosti je promlčen. Nemůžeme nikoho chytnout za ruku,“ uvedl Stehlík.

Server Hlidaci pes, který o »falešném pokladu« informoval jako první, ale upozorňuje, že například o záměně diamantu za sklo se v muzeu ví minimálně od roku 2004. Vyplývá to podle něj z vnitroústavního sdělení z 26. března 2013. Vedení muzea vinu odmítá. „Muzejní zákon jasně říká, že ve chvíli, kdy zjistíte problém, musíte dohledávat dál a zjišťovat okolnosti. Kolegové postupovali tak, že hledali okolnosti, zjišťovali, jestli nedošlo k záměně, jestli není ten kámen uložen třeba někde jinde. Problém je i v tom, že inventarizační cyklus máme dvacet let," dodal Stehlík.

Prověří obrazy i nástroje

Kameny měly být původně vystaveny ve zrekonstruované historické budově, která se otevře letos. Součástí expozice ale po nových zjištěních nebudou. Muzeum chce pro jistotu nechat zkontrolovat a opatřit certifikátem pravosti i dva největší diamanty sbírky, které jsou původem z Jihoafrické republiky. Podle České televize se muzeum chystá prověřit i další sbírky, například obrazů nebo hudebních nástrojů. O falzifikátech pak uspořádá výstavu.