Jaká bude „Praha zítra?“ Přesně na to se snaží odpovědět zcela nová výstava Institutu plánování a rozvoje, která ve svém „CAMPu“ zpřístupní návštěvníkům nejen aktuální vizualizace vybraných chystaných projektů na velkoplošné projekci, ale také prostřednictvím modelů. Na těch si podle ředitele IPR Ondřeje Boháče mohou lidé snáz představit připravované projekty přímo v kontextu jejich okolí.

Mezi zmiňovanými modely naleznete například i obří projekt „Smíchov City“, „Rezidence Park Kavčí Hory“, „Modřanský cukrovar“ nebo „Projekt Stodůlky“ při Hábově ulici. „Jde o prezentaci 69 stavebních projektů v rámci kurátorského výběru architekta Adama Gebriana. Najdete tu všechno možné od infrastrukturních projektů po revitalizace pražských náplavek. Rádi bychom touto výstavou popřeli mýtus, že v Praze se nic nepřipravuje ani neděje,“ uvedla v CAMPu pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

„Důležitou přidanou hodnotou takové výstavy je skutečnost, že projekty tu vidíme vedle sebe a lze je nejrůznějším způsobem porovnávat,“ vyzdvihla důležitost funkce zmiňovaných výstav náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Podívejte se na vybrané modely plánovaných staveb v Praze:

U některých z vystavovaných projektů v současnosti lze stanovit předpokládaný termín jejich dokončení. Kongresové centrum v Praze 4 by mělo začít fungovat v novém roku 2021, rezidence Churchill nad hlavním nádražím má stát o rok dříve. Smíchov Business Park na území bývalé radlické mlékárny by měl vzniknout roku 2024, obytný komplex Zlatý lihovar v Praze 5 se má dokončit roku 2025. Další rezidenční projekt na Invalidovně by pak měly architektonicky doprovodit sochy umělce Davida Černého.

Fotogalerie
22 fotografií