Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na zdravotnictví bublá zlost. Ministr Vojtěch chce konec státního tajemníka

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
6. března 2018
06:05

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (31, ANO) se chce zbavit státního tajemníka Iva Benedy. Nezvládá prý svou práci a stěžují si na něj i zaměstnanci úřadu, Vojtěch už podal žádost na zahájení kárného řízení. Stejný krok udělal v minulosti i jeden z jeho předchůdců, ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Blesk Zprávy mají k dispozici průzkum mezi zaměstnanci resortu i dopis nespokojených ředitelů krajských hygienických stanic.

Ministr Adam Vojtěch jde „po krku“ další vlivné osobě spojené s ministerstvem. Po řediteli ostravské fakultní nemocnice Svatopluku Němečkovi (ČSSD) nebo odvolané ředitelce pražské nemocnice Na Bulovce Andreje Vrbovské je to tentokrát státní tajemník.  „Ano, podal jsem návrh na zahájení kárného řízení,“ řekl ministr Blesk Zprávám.

Hlavním důvodem je prý špatná personální politika úřadu, kterou má na starosti na každém ministerstvu právě státní tajemník. Jeho přímým nadřízeným není podle služebního zákona ovšem ministr, ale náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Vojtěch doufá, že kárné řízení povede k Benedově odvolání.

„Ministerstvo zdravotnictví je na tom z personálního hlediska bezesporu nejhůře ze všech ostatních ministerstev. A z mé zkušenosti a z podnětů, které mám od zaměstnanců, vyplývá, že ten, kdo je za to zodpovědný, je právě pan státní tajemník, vyjmenoval ministr, proč je nespokojený s Benedou.

Je celá řada věcí, které mu vytýkám, jsou obsažené v tom kárném podnětu. Předpokládám, že dopadne výsledkem, který čekají i zaměstnanci ministerstva, že pan státní tajemník ukončí svou činnost na ministerstvu zdravotnictví,“ dodal.

Beneda na dotazy nereaguje

Redakce Blesk Zpráv oslovila s žádostí o vyjádření také státního tajemníka. Ivo Beneda ale nezvedá telefon a neodpověděl ani na zaslaný e-mail. Informace ke kárnému sdílení neposkytlo ani ministerstvo vnitra. „S ohledem na povinnost mlčenlivosti se sekce pro státní službu nemůže vyjadřovat ke konkrétním správním řízením,“ uvedla Hana Malá z tiskového oddělení resortu vnitra.

Na Benedu si přitom přímo u ministra stěžují také ředitelé krajských hygienických stranic. „V této souvislosti bychom vás chtěli upozornit na dlouhodobě neutěšený stav a problematické chování pana státního tajemníka při výkonu jeho kompetencí spočívající v těchto nedostatcích,“ stojí v dopise krajských hygieniků, který mají Blesk Zprávy k dispozici.

Mezi výtky směrem k Benedovi řadí například absenci jakékoliv metodické komunikace, zavádějící styl komunikace nebo zadávání nelogických úkolů. „Například kolik máme ve služebním úřadě obsazených míst v 14. a 15. třídě,“ píší ředitelé v dopise.

Argumentují, že sám státní tajemník ví, že krajské hygieny mají pouze jednu 14. třídu a v té je zařazený přímo ředitel. „15. platová třída v KHS (krajské hygienické stanici) z logiky věci neexistuje,“ píší dál šéfové krajských hygien. A přidávají jako příklad další absurdity.

Odchod tajemníka chtěl už Němeček

Vytýkací dopis přitom Benedovi, který disponuje měsíčním platem přes 103 tisíc korun, zaslal v minulosti i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

„Personální situace na ministerstvu zdravotnictví je velmi tristní. Více než čtvrtina služebních míst není obsazena. Návrhy na navýšení složek platu v případě často klíčových zaměstnanců za účelem jejich udržení v úřadu šmahem odmítáte s argumentací, že na to nejsou prostředky. Ve výsledku se však ukázalo, že prostředky na platy v letošním roce nebudou dočerpány, a to v řádu milionů korun,“ citoval z Němečkova dopisu Zdravotnický deník.

Situace se nezměnila ani s novým ministrem. Podle informací Blesk Zpráv chybí v současné době na resortu zdravotnictví zhruba 35 procent zaměstnanců a ti, kteří chtějí například posvětit práci z domova, jsou buď odmítáni anebo státní tajemník na jejich prosby vůbec nereaguje.

Kde se vzal Ivo Beneda?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch si nechal udělat při svém nástupu do úřadu krátkou dotazníkovou anketu mezi zaměstnanci. Z něj vyplynulo, že dvě třetiny z nich se cítí pří výkonu své práce v stresu a to kvůli nedostatečnému počtu kolegů, kvůli časové tísni při plnění zadaných úkolů, nebo nedostatečné zadání či podklady k plnění práce. V dotazníkové části zaměstnanci často v anonymních odpovědích uvádějí jako jeden z hlavních pracovních problémů právě státního tajemníka Benedu nebo špatnou informovanost mezi jednotlivými útvary. 

Ivo Beneda pracoval před svým nástupem na post státního tajmeníka na ministerstvu zdravotnictví už pro šest ministrů. Vystřídal různé pozice. Před tím, než prošel konkurzem na současné místo, působil jako ředitel personálního odboru. V roce 2011 prohrál spor s Univerzitou Palackého v Olomouci kvůli tomu, že ho tehdejší rektor Lubomír Dvořák odmítl jmenovat děkanem Právnické fakulty. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa