Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko je největším dodavatelem zbraní kurdským teroristům, píší Turci

Autor: var - 
5. března 2018
10:48

Podle tureckých médií je Česká republika vůbec největším dodavatelem zbraní pro tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), považovanou za teroristickou i ve světě, a její odnože v Sýrii. Zbraně se přes Rumusko a Bulharsko měly dostat k syrským teroristům, uvedl zpravodajský server Ahval. 

Většina zbraní, které Spojené státy poskytují kurdským teroristům, pocházejí z Česka. Uvedla to turecká média v souvislosti s případem, kdy český soud uplynulý týden pustil na svobodu kurdského lídra Saleha Muslima přesto, že ho předtím zadrželo na podkladě tureckého zatykače a Ankara pak žádala jeho vydání. 

Zbraně zahrnující kalašnikovy, minometné granáty nebo rakety Kaťuša měly být uloženy v Bulharsku a Rumunsku. Odtud se dostaly do rukou syrských teroristů z organizace al-Hasakah.

Pentagon a CIA jsou si vědomy toho, kdo tyto zbraně dodává, a vyjadřuje obavy z poskytování zbraní PKK,“ řekl Conocle Haydar Ates, bývalý velitel afgánsko-tureckých armád.

Muslim se podle něj měl v Praze setkat s dealery zbraní. Mnoho příslušníků Strany kurdských pracujících, jako je například Zuneyir Aydar nebo Sabri Ok, podnikli podobná setkání v Česku mezi lety 2014 a 2017.

Boj si už vyžádal 40 tisíc obětí

Turecko bojuje se Stranou kurdských pracujících už tři dekády, což si už vyžádalo kolem 40 tisíc životů. Ankara v lednu iniciovala proniknutí turecké armády do Sýrie, aby bojovala s organizacemi napojenými na kurdskou stranu, která je Evropskou unií a Spojenými státy považována za teroristickou organizaci.

Salaha Muslima zatkla česká policie o víkendu na základě zatykače vydaného Interpolem na žádost turecké vlády. Ankara Muslima, který byl do loňska ve vedení syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), zařadila před čtrnácti dny na seznam nejhledanějších teroristů. PYD je podle Turecka součástí turecké Strany kurdských pracujících.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi