Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpátky do socialismu? Škoda Auto chce zavést pracovní soboty

Autor: var - 
5. března 2018
09:12

Automobilka Škoda Auto plánuje zvýšit výrobu zavedením pracovních sobot. O svém návrhu bude ale muset přesvědčit odbory. S těmi se už v minulosti nedohodla na navyšování platů o 15 procent. Škoda chce udržet kapacitu výroby aut, a proto hledá kapacity i v jiných závodech, uvedly Hospodářské noviny. 

Přestože automobilka Škoda Auto je díky vysoké poptávce téměř na hranici svých možností, chce ještě výrazně zvýšit výrobu. Navýšení se projeví i v Česku. Firma chce vyřešit „krizi“ zavedením pracovní soboty.

V hlavním závodě v Mladé Boleslavi bychom rádi využívali sobotu jako plnohodnotný pracovní den, tím bychom se dostali celkem na 18 směn za týden. Roční produkci bychom tím zvýšili o 75 tisíc vozů,“ sdělil pro Hospodářské noviny předseda představenstva Škody Bernhard Maier.

 Investice do závodu mimo Česko

S tímto požadavkem může ale firma narazit u odborářů. Ti například odmítli nabídku na zvýšení platů o 15 procent během 27 měsíců. Odbory firmě totiž vyčítají, že k nárůstu platů požaduje osmnáctisměnný systém. Ten bychom našli jen v závodě v Kvasinách.

Zdá se, že odbory mají při vyjednávání navrch, jelikož Škoda v rámci celé skupiny patří k těm nejvýdělečnějším. Možnosti firmy jsou ale na samé hranici a prodlužuje se doba dodání aut. „Máme za sebou rekordní výsledky a chceme za ně být řádně odměňováni. Jinak se linky zastaví,“ řekl Hospodářským novinám šéf odborů Jaroslav Povšík po neúspěšném jednání o platech.

Škoda chce během následujících dvou let udržet výrobu dvou milion aut ročně, a proto bez ohledu na odboráře bude vyhledávat kapacity i v jiných podnicích společnosti. Podle Maiera je na stole i varianta investice do nového podniku mimo Česko.

 

Video  Škoda Rapid  - Škoda
Video se připravuje ...

bre-burda ( 5. března 2018 10:19 )

Nezavedly obchodní řetězce už dávno i pracovní neděle?

papos ( 5. března 2018 09:58 )

 A pak ještě v neděli a potom si bude vedení zpívat: Osmý den schází nám...

Zobrazit celou diskusi