Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Doznej hříchy.“ Jan poslal Zemanovi na účet 2700 plateb se vzkazy z Bible

Autor: bud - 
3. března 2018
05:02

Prezidentské volby skončily před více než měsícem, na transparentní účet jejich vítěze Miloše Zemana ale stále přichází stovky haléřových plateb. Nejvytrvalejší v nich je Jan Vaňáček (70), který hlavě státu zatím poslal 2740 plateb. A prostřednictvím zpráv pro příjemce citoval senior Zemanovi Bibli. Jeho platby na účet přicházely i v březnu a Blesk Zprávám se podařilo muže kontaktovat. Proč to dělá?

„Jestliže doznáváme své hříchy, on je tak věrný a spravedlivý, že nám hříchy odpouští a očišťuje nás od každé nepravosti.“ Nebo: „Přihodilo se jim to, co říká pravdivé přísloví: Pes se vrátil k vlastnímu vývratku a umytá svině se zase válí v bahništi.“ I takové citáty z Bible posílá prezidentovi Miloši Zemanovi senior z Brna.

Jan Vaňáček k tomu využívá haléřové platby na transparentní účet, který si Zeman zřídil před lednovými prezidentskými volbami. Doposud Jen prezidentovi poslal celkem 2740 plateb v hodnotě 0,01 korun a posílání stále pokračuje. Začal v září loňského roku a do pátku ho tato aktivita přišla na necelých 28 korun.

Transparentní účet Miloše Zemana Transparentní účet Miloše Zemana | Archiv CNC

„Zeman mi nevadí, dal jsem trvalý příkaz“

Redakce Blesk Zpráv Jana Vaňáčka kontaktovala a zeptala se ho, proč je na prezidentově účtu tak výrazně aktivní. „Nastavil jsem z legrace trvalý příkaz, který se každý den odesílal,“ řekl sedmdesátiletý senior s tím, že nakonec na to zapomněl. Trvalých příkazů s biblickými vzkazy měl přitom desítky. Jan politiku podle svých slov pozorně sleduje, ale u prezidentských voleb nebyl.

„Zeman mi nevadí. Ale kdoví, jestli čte Bibli. Takto si může něco přečíst, on by se k tomu jinak nedostal,“ řekl muž, který je sám věřící a už v důchodu. Na Zemanovi oceňuje především to, že ví, co od něj čekat, a že je čitelný.

Haléřový recidivista

Minimálních plateb se vzkazy senior nevyužil poprvé. „Já už jsem si to zkoušel jednou v době, kdy jsem se rozváděl. Tenkrát ještě, kdo dostal peníze, zaplatil tři koruny poplatek. Takže to byla taková pomsta,“ zavzpomínal s tím, že své bývalé ženě a jejímu novému příteli posílal i hanlivé vzkazy, protože se k němu chovali nevhodně.

Záležitost se prý tehdy dostala i před soud. „Měl jsem z toho legraci a od té doby vím, že jde posílat halíř.“

Zemanův účet terčem vtipálků

Účet Miloše Zemana se stal terčem celé řady vtipálků. Lidé mu poslali desítky tisíc drobných plateb, které doplňovali recesistickými, kritickými i politickými vzkazy. Někteří uživatelé transparentní účet využívali dokonce jako inzertní nástěnku. Po volbách tyto aktivity opadly, Jan je jeden z posledních, od koho platby stále přicházejí. Navíc byl se svými stovkami vzkazů jeden z nejaktivnějších. Překonal ho například Jan Maixner, který poslal více než 6000 plateb, ovšem se zasíláním už skončil.

Zřízení transparentního účtu při volbách ukládá zákon. Na ten Zemanův dorazilo celkem 4,57 milionu korun, které v kampani nevyužil. Finance, které na volebním účtu zůstanou, se podle rozhodnutí kandidáta použijí na sociální, zdravotní, sportovní, ekologické nebo jiné prospěšné účely. Podle zákona je nutné se rozhodnout do 60 dnů, po převedení peněz je možné účet zrušit.

Video  Zeman po výhře ponížil reportéra ČT: „Mluvíte jako mutant.“ A pochválil Okamuru.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa