Kvůli současným nízkým teplotám obdržela radnice spoustu žádostí, zda by se provoz kluziště neprodloužil,” uvedl pro Blesk.cz Miroslav Baloun, který je provozovatelem. Kluziště u Vítězného náměstí setrvá nejméně do 15. března, a v závislosti na počasí není vyloučeno, že i déle.

Kluziště je veřejnosti bezplatně otevřeno od rána do večera, od 9 do 21 hodin. Ve všední dny jej dopoledne přednostně využívají žáci základních škol. „Veřejnost ale samozřejmě může přijít také,” vysvětlil Baloun. Na závěr by potom pořadatelé rádi uskutečnili rozlučkovou akci, jejíž podobu upřesní.

Menší prostor, zato více bezpečí

Díky teplotám, které v Praze za poslední dny klesly pod bod mrazu, se mnoho nadšenců vypravilo na zamrzlé rybníky. Našlo se přitom pár jedinců, kteří se spíše svou neopatrností pod led propadli, protože bruslili na nevhodných místech, například při odtoku rybníku, kde vrstva ledu nebývá tak silná.

Proto jsou kluziště do určité míry vhodnější,” upozornil Baloun. „Nehrozí, že se lidé propadnou pod led, a ohrozí tím své zdraví.” V uplynulých týdnech museli hasiči a záchranáři vytahovat z vody několik nešťastlivců, pod kterými se led probořil. Vše se ale zatím naštěstí obešlo bez vážnějších následků.