Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mlátička má funkci, je to plivnutí do tváře.“ Zvolení komunisty Ondráčka štve opozici

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK, zst - 
2. března 2018
13:37

Zvolení komunistického poslance Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) hodnotí opoziční poslanci jako skandální a smutné. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že zvolení Ondráčka je dalším důkazem spolupráce hnutí ANO a KSČM. Podle předsedy Starostů Petra Gazdíka je Ondráčkovo zvolení fackou české demokracii.

„Je to velmi smutná věc, když tu máme komunistu, který zasahoval proti demonstrantům, vůbec nijak tuto věc nereflektuje a máme ho v čele bezpečnostního orgánu Poslanecké sněmovny,“ komentoval před novináři Ondráčkovo zvolení lidovec Marek Výborný.

Fakt, že Ondráček bude předsedou komise, která dohlíží na činnost policie, je podle něj skandální. S místopředsedkyní TOP 09 Pekarovou Adamovou shodně prohlásili, že zvolení Ondráčka je zvlášť smutné vzhledem k tomu, že letos uběhlo 70 let od komunistického puče. Ondráčkovo zvolení prošlo o jeden hlas.

Odpůrci upozorňovali zejména na to, že Ondráček v roce 1989 zasahoval při protirežimních demonstracích. Výsledek volby podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury dokládá spojenectví komunistů a hnutí ANO.

„Odborník mlátička má funkci a Andrej Babiš a jeho vláda může v klidu makat,“ uvedl Stanjura. Pokládá za neuvěřitelné, že 64 poslanců z jiných klubů než KSČM „hlasovalo pro člověka, který s obuškem v ruce v roce 1989 bránil socialismus a komunistický režim“.

Video  Reakce politiků na zvolení Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS. Opozice zuří, Okamura mluví o demokracii  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Ondráček působení u SNB nelituje

Nový šéf komise pro kontrolu GIBS Ondráček po jednání ve Sněmovně uvedl, že působení u komunistické policie nelituje. „Že jsem pracoval u SNB, mi líto není. V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám, že jsem nikdy neporušil zákony této země,“ uvedl Ondráček.

Do čela komise pro kontrolu GIBS byl Ondráček zvolen až po dvou měsících neúspěšných pokusů. „Byl jsem do této pozice nominován na základě dohod. Já jsem nekandidoval, já jsem byl nominován,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv, nominace se ale mohl vzdát. To neudělal. „Plnil jsem úkol, který mi je dán poslaneckým klubem,“ dodal. 

K debatě o jeho kandidatuře, kterou provázely expresivní výrazy i obhajoba minulého režimu, Ondráček stručně uvedl, že s některými projevy souhlasit nemusí. „Ale jsme v Parlamentu a možné je všechno,“ dodal.

Koalice ANO a KSČM funguje, bouří Topka

Pro Ondráčka podle součtu hlasů zřejmě hlasovali také někteří poslanci hnutí ANO. „Je to další v řadě důkazů, že funguje koalice komunistů a hnutí ANO,“ řekla Pekarová Adamová novinářům. „Koalice ANO, KSČM a SPD funguje a všechny tři strany si navzájem vyhoví vždy, když bude potřeba. Stále si někdo myslí, že by tomu měla demokratická strana poskytnout fíkový list demokratické vlády?“ přidal se šéf poslaneckého klubu Topky Miroslav Kalousek

Na společné hlasování ANO a KSČM poukázali také přestavitelé STAN. „Komunistický esenbák vede silovou komisi. A to vše ′díky′ hlasům ANO,“ uvedl na Twitteru místopředseda Starostů Vít Rakušan.

Stropnický: Všichni jsme se v životě někdy sekli

Například Martin Stropnický (ANO) se však ve Sněmovně Ondráčka zastával: „Všichni jsme se v životě někdy 'sekli'. Všichni jsme udělali nějakou chybu. Speciálně v mladém a nezralém věku. A stačí tohleto přiznat a říct: Promiňte, já jsem se tehdy spletl. Mně by to stačilo.“ 

Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS | ČTK

V minulém volebním období byl Ondráček členem ústavně právního výboru a mj. zasedal ve sněmovní komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Nyní byl přes odpor řady poslanců zvolen do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Komunista Ondráček v čele komise pro kontrolu GIBS je plivnutím do tváře obětem. Je to o to smutnější, že k jeho zvolení došlo v okruhu 70. výročí komunistického puče,“ kritizoval dnešní zvolení Ondráčka i exministr kultury a někdejší šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Danieel Herman (KDU-ČSL).

Horáček: Zvolili biřice okupantů

Ondráček kandidoval opakovaně, v prosinci ani v lednu ho Sněmovna předsedou komise nezvolila. Proti Ondráčkovu zvolení tehdy vystoupil i prezidentský kandidát Michal Horáček. Ten dnes na Twitteru rozlíceně uvedl: „Zdeněk Ondráček, biřic okupantského režimu, v čele komise pro kontrolu GIBS. Jsou masarykovské ideály a étos 17.listopadu už jen nepotřebným harampádím?“

Ondráček přiznal, že obuškem uhodil dívku

Zdeněk Ondráček jako člen pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne. V rozhovoru pro časopis Mladý svět v prosinci 1989 přiznal, že uhodil obuškem i dívku.

Pro časopis také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě v Praze 17. listopadu 1989: „Z Bartolomějské jsme slyšeli, jak to na Národní třídě vře. Asi po dvaceti minutách jsme šli posílit jinou část pořádkové jednotky, když jsme slyšeli, že je dav agresivní.“ Později ale uvedl, že byl připraven jen jako posila.

Na autentických dobových záběrech, které Česká televize odvysílala mimo jiné v rámci seriálu Vyprávěj, Ondráček jako agitátor čety odůvodňoval brutální zákroky Veřejné bezpečnosti tím, že demonstranti byli ozbrojeni kudlami, řetězy i boxery. „Měli rozkovaný řetězy, na kterých byly na konci navařený ocelový kuličky, to většinou ti pankáči, nebo jak se to říká, nosili po kapsách,“ popsal reportérce.

Ondráčkův otec na zasedání ÚV KSČ 24. listopadu 1989 v projevu citoval synova slova. „A on mi říká: 'Tati, my jsme neprovedli nic horšího, než jak jsme zasáhli v lednu. Za to jsme byli tenkrát pochváleni, a dokonce myslím i někdo povýšený...' Dneska z nich děláme gaunery a lumpy, stavíme je proti dělnické třídě,“ řekl Jaroslav Ondráček.

Kalousek se mu za mlátičku neomlouval

Po zvolení do Sněmovny v roce 2013 řekl Zdeněk Ondráček, že byl pouze součástí pluku, který musel zasáhnout. „Pokud nám dal někdo rozkazy, že musíme použít donucovací prostředky, tak jsme je použili. Zákroky policistů v dnešní době jsou přitom daleko tvrdší, než byly v roce 1989,“ vzpomínal. Poté, co byl Ondráček zvolen do Sněmovny, vznikla petice, vyzývající ho k rezignaci.

V roce 2014 se dostal ve Sněmovně do sporu s tehdejším místopředsedou TOP 09 Kalouskem, který ho označil za komunistického fízla a komunistickou mlátičku. Kalousek řekl, že Ondráček sloužil za socialismu u pohotovostního pluku, který se podílel na potlačování protirežimních demonstrací. Ondráček trval na tom, že výrok je urážlivý. Hájil se tím, že nebyl u komunistické Státní bezpečnosti, nikoho neudal a má i lustrační osvědčení a bezpečnostní prověrku.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny poté rozhodl, že by se měl Kalousek omluvit. Ten to odmítl. Sněmovna poté nezrušila, ale ani nepotvrdila rozhodnutí výboru, z čehož vyplynulo, že se Kalousek omlouvat nemusí.

kuniksicht ( 5. března 2018 09:04 )

 Fakt nevím, co se tady pořád řeší a propírá. Ondráček byl demokratický zvolen jako poslanec, byl zvolen demokratický volnými poslanci do funkce GIBS .....před tím pracoval pro policii ČR a nikomu to nevadilo. Ex-president šlohne pero na státní návštěvě, syn se nestydí, sedí v parlamentu a dělá držky na Ondráčka..... Fakt ubohost našich politiků....

hejhej ( 4. března 2018 17:45 )

Už se někdo přihlásil, koho Ondráček zmlátil ????? Opozice bude vyřvávat na všechno. nemohou zkousnout, že mají mizivé procento poslanců, nic nedělají, s ničím nesouhlasí a tomu ti ubožáci říkají demokracie.

kterip ( 3. března 2018 12:27 )

Jak uvádíš. Převaha má kdejaké škraloupy a to je to špatné. Copak Česko nemůže mít v politice bezúhonné lidi nebo bezškraloupovce? Samé spory vymazaných stb, korupčníků, neumětelů v oboru a to napříč celým pol. spektrem! Politika je špína a jiná nebude.

resty ( 3. března 2018 12:07 )

Souhlasím většina absol.vysoké školy byli děti rodičů kteří před rokem 1989 byli v KSČ a co se týče pohotovostního oddílu tak dřív konali a dnes př.moto.pohotovostni oddíl dnes vykonává rozkazy tak že jeden zastavuje auta a další buď spí nebo koukají na televizi což se nemusíme divit poněvadž 24 hod služba vyčerpá a pak by ve svém volnu nemohl vykonávat práci na přilepšenou.

resty ( 3. března 2018 11:32 )

Uklidni se co myslíš že by dělali policajti dnes?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa