Letošní dvanáctý ročník výstavy představuje téma přírodního bohatství Asie. K vidění je tady na desítky orchidejí a stovky kříženců, které se skrývají od tropických pralesů přes nížiny až po velehory tohoto kontinentu.

Po vstupu do skleníku se rázem octnete v Asii. Náladu vám navodí nejen rostliny kolem, ale zejména výzdoba v podobě lampionů a vějířů po celém prostoru. Květiny objevíte růst na zemi, na kmenech. Zatímco k některým se budete sklánět, jiné se vám oproti tomu budou spouštět nad hlavou. 

Video
Video se připravuje ...

Lucie Bílá o orchidejích Eva Fornálová

Vzácná orchidej od Lucky

Vidět tady můžete i kytku od Lucie Bílé. „Je to už devět let od chvíle, kdy jsem ve skleníku Fata Morgana vysadila vzácnou orchidej v rámci projektu Kořeny osobností,“ těšila se při zahájení Lucie Bílá, jejíž květina stále ve skleníku kvete. „Miluji orchideje, zejména ty bílé,“ prozradila zpěvačka, která sama orchideje pěstuje.

Botanická jako Noemova archa 

Při procházce tropickým skleníkem objevíte i rostliny, které vznikly díky místní laboratoři, která se dlouhodobě podílí na množení vzácných květin. Mezi nejvzácnější pak patří rostliny z rodu střevíčkovců. Tento rod je kriticky ohrožený, ve světě objevíte jen pár posledních druhů. A jeden z nich můžete vidět i tady v Praze – Paphiopedilum delenatii.

Tento druh je příkladem, jak krásná rostlina může vlivem bezohledné činnosti člověka zcela vymizet z přírody,“ prozradila kurátorka tropických roslin Romana Rybková. Pro druh Paphiopedilum delenatii se botanická zahrada stala takovou malou Noemovou archou.

Kdy? Do 25. března mezi 9 a 18 hodinou
Kde? Skleník Fata Morgana, Botanická zahrada Troja
Vstupné? 85 korun, více informací objevíte tady

Fotogalerie
30 fotografií