Rušná křižovatka ulic K Barrandovu – Lamačova – Slavínského na pražském Barrandově je místem, které je zatížené relativně hustou dopravou. Ulice K Barrandovu je výpadovkou na dálnici D7, křižovatka ale vůbec není přívětivá pro zdejší chodce, kteří se často ocitají v potenciálním nebezpečí.

Problematickým místem je přechod pro chodce na křižovatce v ulici Slavínského směrem k filmovým ateliérům. Chodci tudy přecházejí neregulovaně, v okamžiku, kdy mají auta na odbočovacím pruhu v ulici K Barrandovu zelenou, vznikají za současného stavu nepříjemné situace.

Odbočovací pruh v ulici K Barrandovu směrem ze Smíchova má totiž na semaforu zelenou jen na několik vteřin. „Všichni se tu vždycky snaží najet si do křižovatky co nejrychleji, aby to stihli. Pak se auta rychle rozjedou, ale to už právě bývají na přechodu lidé, často senioři nebo matky s kočárky. Kolikrát musejí řidiči prudce brzdit, já bych tu tedy dobrovolně nepřecházela,“ prozradila pro Blesk.cz místní obyvatelka Eva L., která lokalitou denně projíždí.

Technická správa komunikací plánuje vznik nových přechodů pro chodce o 200 metrů dál.
Autor: TSK Praha

Touto situací ale potíže tohoto přechodu nekončí. V odpoledních hodinách se totiž ve Slavínského ulici tvoří nárazové kolony, dle místních obyvatel se tak pravděpodobně děje vlivem odjezdu zaměstnanců společností ve filmových ateliérech domů. Stojící auta pak brání těm odbočujícím z ulice K Barrandovu ve výhledu na přechod, chodce tak často není ani vidět. Komplikace přicházejí i za tmy, protože přechod je v současnosti velice slabě osvětlený.

Změna v plánu není

Dle oslovených úřadů se v této situaci zatím změna neplánuje. „Požadavek na úpravu tohoto přechodu neevidujeme. Řešíme požadavek na přechod asi o 200 metrů dál u křižovatky Slavínského–Geologická. Letos je zadaná projektová příprava. Přechod splňuje stávající normy,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. Tento záměr potvrdila také mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková s tím, že termín realizace v současnosti nelze s přesností určit.

„Pokud si místní občané na tento přechod stěžují, bylo by ideální, aby se obrátili na svou městskou část. Jedná se však o standardní přechod jako většina dalších v Praze,“ dodal za magistrát Vít Hofman.

Fotogalerie
12 fotografií