Taxikáři vyrazili na další protestní jízdu. Oproti té pondělní ale tentokrát neblokovali pražské ulice, jejich trasa vedla kolem úřadů, proti jejichž jednání se v poslední době vymezují. 

Zhruba dvě stovky řidičů vyjely ze Strahova ulicí Chotkova k Úřadu vlády, odtud to vzali po nábřeží přes Čechův most k ministerstvu dopravy a pak zpět přes nábřeží k magistrátu. Budovy protestně obkroužili za zvuku klaksonů a pak shromáždění rozpustili.

Klaksony jim ale trochu zavařily: řidiči totiž smějí troubit pouze v nebezpečných situacích. Podle redaktora Blesk.cz právě kvůli tomu některé řidiče policisté kontrolovali. „Situaci monitorujeme, pokud došlo k protiprávnímu jednání, poskytneme materiály příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ sdělil Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Taxikáři si teď dají od stávkování chvíli pauzu – minimálně do 6. března, kdy jsou pozváni na jednání vlády, které se bude týkat novely zákona o taxislužbě, či do 8. března, kdy má premiér Andrej Babiš schůzku se zástupci společnosti Uber. „Pokud se nic nezmění, budeme dál v protestech pokračovat a byli bychom rádi, kdyby podpora byla masivnější. Pokud nic neudělají, je to jejich neschopnost,“ řekl na Strahově předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Tarljovski.

VIDEO: Proslov Daniela Tarljovského a Karolíny Venclové z AKT:

Video
Video se připravuje ...

Daniel Tarljovski a Karolína Venclová, Asociace koncesionářů v taxislužbě Daniel Vitouš

Hlavním tématem protestu je odmítnutí chystané novely zákona. „Zákon už máme, chceme od politiků a státního dozoru, aby vymáhal jeho dodržování,“ uvedl Tarljovski. 

Kontroly řidičů

Podle zástupců pražských dispečinků není vůbec potřeba dlouze jednat o nových úpravách zákona nebo zdlouhavě debatovat u stolů. Změna se musí stát přímo v pražských ulicích. Protože společnosti typu Uber a Taxify stojí mimo zákon, musí se podle taxikářů důsledně, často a opakovaně realizovat kontroly těchto řidičů.

„Když se tyto kontroly budou realizovat řekněme dvacetkrát každý den, věřím tomu, že každého přestane bavit platit milionové pokuty denně,“ uvedl Daniel Tarljovski s tím, že taxikáři nerozumí tomu, proč kontroly nejsou daleko četnější.

Magistrát ale nad jejich jednáním kroutí hlavou. „Nevědí co chtějí,“ řekla Blesku pražská primátorka Adriana Krnáčová. „Před dvěma týdny volali po urychlené novelizaci a nyní stejní lidé chtějí opak,“ dodala. Taxikáři kritizují i zásahy policie ve sporech mezi nimi a řidiči Uber a Taxify. Jejich záznamy chtějí promítat na veřejných prostranstvích.

Fotogalerie
38 fotografií