Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zachraňte svoje srdce! 7 rad, jak být zase zdravý člověk

/
  • Naše srdce je náchylné k řadě nemocí.
    1. března 2018 ● 11:17

    Myslíte na své srdce? Měli byste! Je náchylné k řadě nemocí. Ty ale můžete ovlivnit. Poradíme triky, které z vás zase udělají zdravého člověka!

  • 1.

    Pravidelně cvičte

    Aby naše tělo mohlo správně fungovat, potřebujeme se pravidelně aktivně hýbat. „Z různých výzkumů vychází doporučená doba aspoň 30 minut denně,“ upozorňuje Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a dodává: „Nenuťte se ale do pohybu, který vám nic neříká. Vyberte si takový, který vás baví, a máte pro něj dobré podmínky, ať už je to ranní cvičení při otevřeném okně, odpolední běh s pejskem po lesoparku nebo večerní plavání v  bazénu.“

    Na co si dát pozor: Na dodržení pravidelnosti. Zakažte si výmluvy typu: venku je ošklivo, jsem unavený, v televizi je zajímavý film…   

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jezte kvalitně

    Málo hodnotné nebo nevhodně upravované potraviny, které se prodávají hlavně ve stáncích s rychlým občerstvením, stejně jako majonézové saláty, smažená jídla apod. se ve světě označují jako tzv. špinavé jídlo. Na ta bychom měli zapomenout a svůj jídelníček sestavovat výhradně z čerstvých kvalitních potravin. „V našem stravování by měla převažovat zelenina, ovoce a potraviny, které mají nižší energetickou hodnotu a obsahují více bílkovin a vlákniny. Také tuky bychom měli pečlivě vybírat a upřednostnit ty, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny,“ říká Havrdová a dodává: Doporučuji do jídelníčku pravidelně zařadit i fermentovanou zeleninu (třeba obyčejné kysané zelí), která pomáhá trávení bílkovin, škrobů a tuků, a dodává do střev příznivé bakterie, jež pomáhají k detoxikaci těla. Navíc kvašená zelenina má nízký obsah kalorií, proto je dobrým pomocníkem při hubnutí.“

    Na co si dát pozor: Na skryté tuky, které obsahují třeba uzeniny, ale i tučné mléčné výrobky, sýry, sladkosti a hotová jídla.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Hlídeje si krevní tlak

    Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je jedním ze »spouštěčů« kardiovaskulárních onemocnění. Chcete-li snížit svůj krevní tlak, mějte pod kontrolou svou hmotnost, nepijte alkohol a zvyšte svoji fyzickou aktivitu. A na minimum omezte dvě známá »bílá nebezpečí« – cukr a sůl, což je podle odborníků ten nejlepší způsob, jak snížit krevní tlak.

    Na co si dát pozor: Některé džusy a ovocné šťávy obsahují velké množství cukru. Vybírejte si pouze ty přírodní, nepřislazované.

    ...
    Autor: istock.com

  • 4.

    Snižte hladinu cholesterolu

    Zvýšená hladina LDL (tzv. špatného) cholesterolu podle odborníků přispívá nebo je dokonce příčinou vzniku aterosklerózy – ucpávání cév. Mezi potraviny, které mohou pomáhat snižovat hladinu LDL cholesterolu, patří např. ryby, ořechy, česnek, sója, citrusy, fazole a zelenina. Doporučují se i extrakty z artyčoku, zelený čaj, rybí olej a také lněné semínko.

    Na co si dát pozor: Ořechy konzumujte pouze ty přírodní, ne pražené, solené nebo obalované v cukru či medu.

    Češi výši svého cholesterolu příliš neřeší
    Autor: Zdroj: Profimedia

  • 5.

    Nedejte cukrovce šanci

    Diabetici mají podle průzkumů až 4x vyšší riziko úmrtí na srdeční onemocnění. Propuknutí cukrovky může u některých lidí urychlit i nadměrná konzumace sladkých potravin, obezita a celkově nezdravý životní styl. Naopak pravidelná pohybová aktivita významně pomáhá v prevenci diabetu, cvičení totiž zvyšuje citlivost buněk na hormon inzulín. „Když cvičíte, vaše tělo potřebuje méně inzulínu k tomu, aby udrželo hladinu cukru v krvi ve zdravém rozmezí. Je ale nutné cvičit opravdu denně, nebo alespoň co nejpravidelněji, aby se citlivost buněk na inzulin skutečně trvale zvýšila,“ připomíná Jan Havrdová z FISAF.cz.

    Na co si dát pozor: Podle lékařů nejsou pro prevenci diabetu vhodné ani nápoje slazené umělými sladidly, nejjistější je proto pít čistou vodu.

    Civilizační choroby jsou novodobou metlou lidstva.
    Autor: scom, archiv

  • 6.

    Udržujte si přiměřenou váhu

    Obezita patří mezi hlavní příčiny kardiovaskulárních onemocnění. Jen v ČR trpí nadváhou 73 % mužů a 57 % žen. Mezi nejčastější příčiny nadváhy a obezity patří nevyvážená strava, nadměrný příjem kalorií a nedostatek pohybu. „Pokud se například věnujete třikrát týdně Nordic Walkingu, významně snižujete svou tepovou srdeční frekvenci a zvyšujete aerobní kapacitu. Oproti běžné chůzi spálíte o 20 % více kalorií - za hodinu až 400 kalorií, tedy hubnete a tělo díky tomu dokáže lépe hospodařit s cholesterolem,“ vysvětluje Havrdová.

    Na co si dát pozor: Špatné stravovací a pohybové návyky v rodině mají často za následek vznik obezity u dětí. Proto je důležité, aby rodiče byli i v tomto směru svým dětem dobrým příkladem.

    ...
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Už konečně nekuřte

    Kuřáci mají dvojnásobné riziko infarktu a trojnásobné riziko mrtvice. „Přestat kouřit vyžaduje silnou vůli a odhodlání. Za každý týden, který vydržíte, si zasloužíte odměnu. Navíc jste přece ušetřili spoustu peněz, které byste jinak utratili za cigarety. Co je takhle našetřit a koupit si za ně třeba kvalitní boty na běhání nebo rovnou kurz ve fit centru,“ radí Havrdová.

    Na co si dát pozor: Mnoho lidí kouří i proto, že jim nikotin pomáhá relaxovat. To je ale velmi zrádné! Najděte si proto předem náhradní způsob relaxace.

    ...
    Autor: istock.com

Dnešní horoskopy