Ze stanic s delší dobou činnosti padl například rekord v Bedřichově, tam klesla teplota na -22,1°C. Překonán byl rekord z roku 1963, kdy meteorologové naměřili minus 21,9 stupně Celsia.

Mráz trápí Česko od víkendu. V dalších dnech by už mrazy kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje neměly být tak silné. „Mrznout bude ale pořád. V Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje bude ještě v noci na pátek na některých místech kolem minus 20 nebo minus 19 stupňů,“ uvedla meteoroložka. Na zbytku území by měly být noční teploty minus osm až -13, dodala.

Důvodem mrazů je příliv vysoce chladného vzduchu ze Skandinávie, který má postupně slábnout. Pod nulou má být ale i v dalších dnech. Vzhledem k mrazu mohou řidiči očekávat problémy na některých vozovkách nižších tříd, kde jsou zledovatělé úseky.

Na jihu Moravy rekordy nepadly

Ranní teploty na jihu Moravy klesly na některých místech i pod -16°C. Největší mráz byl ve Strážnici na Hodonínsku. Rekordy ale nepadly, řekla ČTK Jitka Kučerová z regionální pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Podle Kučerové se ve čtvrtek minimální teploty v kraji pohybovaly od minus 12 do minus 16 stupňů. Ve Strážnici meteorologové naměřili -16,3°C, v Troubsku u Brna -15,3°C.

„Rekordy nikde překročeny nebyly, v minulosti bylo naměřeno 1. března nejméně v Lednici, a to minus 21 stupňů,“ uvedla Kučerová.

Ve Šlapanicích byla uzavřena ulice Brněnská kvůli havárii vodovodního potrubí a ledovce.

Video
Video se připravuje ...

Hokej pod širým nebem? Proč by ne? David Zima

Jižní Čechy hlásí rekordní mráz

Meteorologové naměřili ve čtvrtek v jižních Čechách rekordní mráz na šumavském Churáňově, -19,5°C, a ve Vimperku na Prachaticku -18,6 °C. V obou případech překonal mráz teploty z roku 2005. Dosavadní rekord Churáňova byl minus 18,1 stupně, ve Vimperku byl rekord překonán o tři desetiny stupně. Největší mráz byl na Borových Ladách na Šumavě, minus 23,1 stupně. ČTK to řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Druhá nejnižší teplota panovala ve Volarech na Prachaticku, -20,9°C, třetí nejnižší teplota byla na šumavské Jezerní slati, -20,6°C.

V kraji bude ve čtvrtek polojasno až oblačno, ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od -7°C do -4°C, na horách v 1000 metrech bude kolem -11 stupňů Celsia. „Kolem východu sluníčka jdou ještě teploty dolů, ale myslím si, že už to bude všechno,“ řekla Plášilová.

Jihočeské silnice jsou suché, holé a vymrzlé. „Na inertních úsecích ve vyšších polohách je na silnicích ujetá vrstva sněhu nebo ledu krytá posypem, tam je to sjízdné se zvýšenou opatrností,“ řekla ČTK dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Pavla Pulcová.

U stanice Vavřinec-Žišov padl rekord pro celý březen

Ve středních Čechách bylo v noci na čtvrtek nejchladněji v Nedrahovicích-Rudolci na Příbramsku, kde meteorologové naměřili minus 17,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy byly v regionu přepsány na třech stanicích, a to v Lánech na Kladensku, Vavřinci-Žíšově na Kutnohorsku a Netvořicích na Benešovsku, řekl ČTK pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Lánech teploměr ukázal -15,7°C a podle ČHMÚ tam padl rekord z roku 1986. Dosavadní teplotní minimum z roku 2005 bylo překonáno ve Vavřinci-Žíšově, kde meteorologové naměřili -15,5°C. Stejně starý rekord byl pokořen v Netvořicích, kde teploměr ukázal -14,7°C.

„U stanice Vavřinec-Žíšov je zajímavé, že padl rekord nejen pro dnešní den, ale pro celý březen. Tato stanice měří 30 let a za tu dobu je to nejchladnější březnové ráno,“ uvedl meteorolog.

Video
Video se připravuje ...

Na vodní nádrži Džbán si lidé užívají ledu. David Zima

Fotogalerie
17 fotografií