Když pan Vančura chodil jako kluk plavat do bazénu, ani prý nemyslel na to, že by jej jednou mohlo potápění živit. „Prostě jsem rád chodil plavat, měl jsem rád vodu,“ říká dnes s odstupem času. Pak se v něm ale cosi změnilo a kouzlu potápění propadl naplno. Ve svých 20 letech si udělal první potápěčské kurzy.

Zalíbilo se mi to natolik, že jsem chtěl něco více,“ přibližuje své začátky. „Byla to přirozená touha zažít něco neobvyklého, to mne k potápění nejspíš vedlo,“ dodal s tím, že zpravidla první ponor rozhoduje. Buď si člověk potápění oblíbí, anebo ne. V jeho případě nastalo právě to první.Potápění je úžasný relax, každý si v něm najde to své, od dobrodružství po odpočinek,“ uvádí dnes již provozovatel společnosti Octopus Divers, která se specializuje na prodej potápěčské techniky, poskytování potápěčských kurzů nebo také pořádání tuzemských i zahraničních cest pod vodní hladinu.

140 metrů pod hladinou

Pan Vančura se potápění věnuje už 30 let. Za tu dobu vystřídal mnoho klientů, kterým mohl poskytnout své cenné rady, i se sám profesně posouval dál a dál. „Nejhlouběji jsem byl asi 140 metrů,“ uvádí. „Ale my se zaměřujeme na rekreační potápění, kde ta hranice bývá zpravidla okolo 40 metrů.“

Ale krom příjemných zážitků pod hladinou moře, jezera či nádrže se lze pod vodou občas potkat s něčím nepříjemným. Jaký je jeho nejhorší zážitek? „Upřímně řečeno, moc negativních zkušeností nemám,“ usmívá se. „Ale jednou jsem zanedbal rýmu. Měl jsem ucpané dutiny a při návratu k hladině jsem musel poslední dva metry na hladinu jít kvůli tlaku přes hodinu, než se mi ty dutiny nějak uklidnily.“

Potápění dříve a dnes

Když se pan Vančura začal potápět, v tuzemsku ještě panoval tuhý socialismus. Od té doby se toho lecco změnilo, technika i trendy. „V 90. letech nastal velký boom v potápění, který vedl k masivnímu nárůstu poptávky po potápěčských kurzech,“ říká. „Jenomže 80 procent lidí si tehdy kurzy dělalo kvůli modernosti a prestiži. Dneska se na kurzy hlásí méně lidí, ale co je pro nás příjemnější, hlásí se lidi, kteří to opravdu chtějí dělat.“

„Dnes je Mekkou potápění Egypt. Není tak daleko, je to jedno z nejkrásnějších korálových moří, a je tam levno,“ vysvětluje. Jinak se prý potápění zas o tolik během posledních let nezměnilo. Nejraději si při něm prohlíží podvodní živočichy nebo se také rád potápí pod led, kde je jinak úplně jiná atmosféra.

Celoživotní vášeň

Potápění se pro pana Vančuru stalo zaslíbeným koníčkem, kterému se rozhodl obětovat i svůj profesní život. V roce 1999 proto opustil pozici vedoucího tiskárny gramofonového závodu v Loděnici, aby založil společnost Octopus Divers, která funguje do nynějška.

Není náhodou, že se mu při podnikání tolik daří. V letošním roce se totiž společnost umístila v soutěži Podnikatel a živnostník roku Prahy 3, kterou organizovala radnice. „Do soutěže nás přihlásil jeden zákazník jako vděk za to, že jsme ho naučili potápět. To, že jsme se umístili na 3. místě, pro nás bylo velké překvapení, vůbec jsme s tím nepočítali,“ uzavírá.

Fotogalerie
11 fotografií