Nad novou výstavbou v lokalitě sídliště Kamýk na území Prahy 12 v současnosti visí velký otazník. Není jasné, za jakých okolností a v jakém rozsahu plánované či v minulosti avizované developerské projekty vzniknou. Za současnou situací stojí rozhodnutí Prahy neprodávat městské pozemky. Některé z nich by přitom investoři rádi odkoupili, aby realizované stavby zcela odpovídaly představám těchto developerů.

„Od nynějška se budou developerské projekty na Kamýku posuzovat v kontextu těch ostatních. Pokud bude zjištěn nějaký nedostatek či potřeba v rámci infrastruktury, při posuzování projektů se to zohlední. Může se tak stát, že investoři budou vyzváni, aby se na některé opatření složili. Institut plánování a rozvoje (IPR) svolá se všemi investory schůzku,“ uvedla ke stávající situaci náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Výjimečná shoda

Rozhodnutí o pozastavení prodeje městských pozemků je v souladu s peticí místních obyvatel, kteří odmítají nepřiměřené zahušťování sídlištní zástavby. Lidé ze sídliště a zástupci radnice Prahy 12 záležitost řešili při jednání zastupitelstva pražského magistrátu.

Nad developerskými projekty v Kamýku visí otazníky.
Autor: Facebook Petry Kolínské

„Městská část jednoznačně podporuje úsilí petičních výborů a obyvatel Kamýku zejména v okolí budoucí stanice metra D Libuš. Poprvé jsme našli relativní shodu s opozicí a v průřezu všemi politickými stranami jsme došli ke stejnému závěru, což mě těší,“ zareagoval na vývoj událostí v Kamýku starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO).

Kdy to bude?

Právě bezprostřední přítomnost stanice metra D Libuš, která zásadním způsobem změní celkový ráz této lokality, s sebou přináší nezbytnost vzniku územní studie. „Okolí každé stanice nového metra by takovou studii mělo mít, studii pro stanici metra Libuš tedy prakticky ‚pouze‘ rozšíříme. Studie se bude zpracovávat minimálně rok, může to trvat až dva roky. Bude záležet, kolik se sejde připomínek a jaké budou požadavky,“ dodala Petra Kolínská k časovému odhadu, po kterém budou mít obyvatelé Kamýku jasněji.

Fotogalerie
18 fotografií