Interaktivní expozice v Císařské konírně nabízí celou řadu elektronických vychytávek. Vizuální simulace ukazuje, jak probíhalo ostřelování Prahy během povstání v roce 1848, k vidění je také řada zvukových a filmových nahrávek z významných momentů českých dějin. A nechybí ani unikátní předměty, například košile, kterou měl na sobě dědic rakousko-uherského trůnu Ferdinand D’Este při sarajevském atentátu v roce 1914

Podrobné materiály k jednotlivým historickým obdobím si návštěvníci mohou prostudovat na elektronických obrazovkách. „Výstava je koncipována tak, že začínáme současností a postupujeme hlouběji do minulosti,“ vysvětlila autorka výstavy Emilie Benešová. Expozici připravilo Ministerstvo vnitra a na Hradě bude k vidění až do 1. července.

Vzácné exponáty

K evidenci majetku sloužily od 13. století tzv. zemské desky, kam úředníci zapisovali výsady a práva nejen šlechticů, ale i celé země. „Ale v roce 1541 vypukl obrovský požár, který zasáhl Malou Stranu, Hradčany i Pražský hrad. Všechny zemské desky při něm shořely. Zachránil se jenom jeden svazek z let 1316–1324, který měl přes zákaz jeden z úředníků vypůjčený,“ vysvětlil ředitel odboru archivní správy ministerstva vnitra Jiří Úlovec. Právě onen svazek mohou návštěvníci výstavy vidět. 

Listinou zvanou Vladislavské privilegium z roku 1158 udělil císař Fridrich I. Barbarossa druhému českému králi Vladislavovi II. právo nosit královskou čelenku. Je to nejstarší dochovaná listina, která dokládá existenci našeho státu. Exponát je srdcem výstavy.

VIDEO: Projděte si s námi sekci výstavy, která se věnuje 50. létům:

Video
Video se připravuje ...

Labyrintem dějin českých zemí: Sekce 50. léta. Michaela Kalkusová

Dobu normalizace na výstavě připomíná hned několik zákoutí. K vidění je třeba vězeňský spis Václava Havla s rozsudkem, kvůli kterému strávil téměř 4 roky ve vězení. Její konec připomíná instalace simulující sochu svatého Václava na Václavském náměstí v listopadu 1989. Návštěvníci si tu třeba mohou zamávat českým praporem!

Spisy se budou měnit

Protože vzácné archiválie mohou být vystavovány maximálně po dobu jednoho měsíce, budou se vystavené listiny obměňovat. „Je to i důvod, aby lidé výstavu navštívili vícekrát,“ uvedla autorka výstavy Emilie Benešová. Třeba Zlatou bulu sicilskou nyní ve vitríně zastupuje její kopie. „Ale od originálu ji nepoznají ani odborníci,“ pochvaluje zhotovení Jiří Úlovec.

VIDEO: Takhle vypadá část výstavy věnovaná událostem roku 1989:

Video
Video se připravuje ...

Labyrintem dějin českých dějin: Sekce 1989. Michaela Kalkusová

Ani vitríny, které skrývají vzácné dokumenty, nejsou obyčejné. „Umožňují udržovat teplotu okolo 16 stupňů a vlhkost do šedesáti procent. To je pro skladování dokumentů důležité, vyšší vlhkosti jim totiž škodí,“ vysvětlil Jiří Úlovec.

Kdy: 27. února až 1. července
Kde: Císařská konírna Pražského hradu
Za kolik: 150 Kč, pro studenty a seniory70 Kč, vstupné platí i pro výstavy Doteky státnosti a Stráž na Hradě pražském, které začnou v březnu a červnu

Fotogalerie
19 fotografií