Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Scénář Zemanovy inaugurace: Prezidenta čeká výrazná změna, kde ho lidé uvidí?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
7. března 2018
08:13

Od čtvrtka začne prezidentu Miloši Zemanovi běžet nové funkční období. S tím se už tradičně pojí také slavnostní inaugurace. Akt, na kterém prezident skládá na společné schůzi Senátu a Poslanecké sněmovny slib. Letos se prezident ujme úřadu ale v méně opulentní atmosféře než před pěti lety. Chybět bude například i tradiční vojenská přehlídka, což je oproti předchozí inauguraci výrazná změna. To vše ale podle hradního protokoláře Vladimíra Kruliše proto, aby se na III. nádvoří Pražského hradu vešlo více lidí, kteří chtějí na vlastní oči vidět nově zvoleného prezidenta.

Vše by mělo vypuknout úderem 14. hodiny. A začne to trochu jinak než před pěti lety. Tehdy totiž končil mandát prezidentu Václavu Klausovi. Hrad se proto uzavřel a ze střechy zmizela také prezidentská standarta. Tentokrát ale Miloši Zemanovi mandát volně navazuje, Hrad proto zůstane symbolicky „odemknutý“ a vlajka se státním znakem bude nad Prahou dál plápolat.

ONLINE: Inaugurace prezidenta Zemana >>>

„Základní změna je, že pan prezident Zeman si přál, aby to bylo více pro lidi. Aby se mohli přijít podívat, a my v žádném případě neomezovali pohyb na hradních nádvořích,“ řekl Blesk Zprávám ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš. 

„Při první inauguraci byla standarta stažena, panu prezidentovi Klausovi končil mandát 7. března o půlnoci. A teprve 8. března prezident Zeman skládal nový slib. Kdežto teď mandát trvá až do půlnoci 8. března, když pan prezident Zeman 8. března složí slib, tak mandát přechází. Ani standarta se nestahuje a znovu nevytahuje,“ upřesnil Kruliš.

Forejt: Vojenská přehlídka nebyla jen jednou

Prezident tak opakovaně ušetří své bolavé nohy. Na Hrad nepřijde pěšky, ale až k Vladislavskému sálu ho doveze limuzína. A nebude zdravit ani vojáky na přehlídce, což kritizuje bývalý šéf protokolu Jindřich Forejt.

„V minulosti zdůrazňovala roli prezidenta jako vrchního velitele ozbrojených sil. Neuskutečnila se pouze jednou a mně tam tentokrát bude opravdu chybět, protože podle mně je třeba při nástupu hlavy státu do úřadu připomenout klíčový vztah prezidenta a armády,“ posteskl si Forejt pro iDnes.cz.

Video  Při Zemanově inauguraci dostanou lidé teplý čaj zdarma  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Bezpečnostní kontroly nezmizí ani při inauguraci

Lidé se tak mohou přijít podívat na inauguraci přímo na Pražský hrad. A to buď přímo na třetí nádvoří, nebo alespoň na velkoplošné obrazovky, které budou nainstalované na Hradčanském náměstí. Areál Pražského hradu tak zůstane i v den inaugurace otevřený. Lidé mohou přijít všemi dostupnými vstupy, a to jak přes IV. nádvoří, tak ulicí U Prašného mostu nebo přes Opyš.

Bezpečnostní kontroly i v den inaugurace prezidenta ale na Hradě zůstanou. Lidé, kteří budou chtít vidět tento slavnostní okamžik na vlastní oči, by proto měli přijít s předstihem. „Na třetí nádvoří i Hradčanské náměstí jsme zajistili pro občany horký čaj zdarma, i když doufáme, že 8. března už nebude taková zima,“ řekl Blesk Zprávám Kruliš.

Slavnostní slib prezidenta republiky složí Miloš Zeman ve Vladislavském sále před 700 hosty. Chybět nebudou především senátoři a poslanci, velvyslanci zahraničních států, ale také zástupci církví, hejtmani, primátoři, pozvaní jsou také rektoři a další osobnosti veřejného a kulturního života. „Pozvaná byla také samozřejmě bývalá první dáma Dagmar Havlová i bývalý prezident Václav Klaus s manželkou, sedět budou v první řadě,“ dodal další konkrétní jména Kruliš. Přesto byla kolem pozvánek letos řada kontroverzí, Hrad je neodeslal „nepohodlným“ hejtmanům nebo rektorovi Mikuláši Bekovi, Sněmovna to doháněla na poslední chvíli.

Masarykův stůl a historická ústava

Slavnostní slib bude prezident republiky skládat do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD. Podpis pod něj prezident Miloš Zeman připojí letos vůbec poprvé u originálního stolu Tomáše Garrigua Masaryka včetně jeho osobního křesla, která jsou dílem dvorního Masarykova architekta Plečnika. Oba historické kousky přinese hradní personál speciálně pro tuto příležitost z Masarykovy knihovny Pražského hradu.

„Stůl je opravdu masivní, je asi dvakrát větší než je běžný stůl, i vzhledem ke stoletému výročí vzniku Československa se toto využití přímo nabízí,“ popsal Kruliš novinku při inauguraci prezidenta. A přidal ještě další.

Prezident Miloš Zeman totiž bude přísahat s rukou položenou na ústavu z roku 1993, tedy z roku vzniku samostatné České republiky, vedle ní bude ale na stole také Československá ústava z roku 1920. „Tuto Masarykovu ústavu přinesou slavnostně do sálu vojáci v legionářských uniformách,“ doplnil šéf hradního protokolu pro Blesk Zprávy. I tento bod inaugurace má svůj historický význam. Právě 8. března totiž uplyne přesně sto let od bitvy u Bachmače, ve které československé legie zvítězily proti výrazné německé přesile.  

Zemana na vlastní oči uvidí lidé jen jednou

Společná schůze Senátu a Sněmovny by měla trvat zhruba 20 až 30 minut. Po té by se měl prezident Miloš Zeman přesunout i se svou ženou ke Zlaté bráně katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Právě tento okamžik bude jediná příležitost, kdy budou moct lidé prezidenta a jeho ženu vidět během inaugurace tváří v tvář.

„Nádvoří bude po celou dobu hlídat čestná stráž a během tohoto přechodu budou znít z katedrály zvony. V katedrále se pak prezident pokloní ostatkům svatého Václava,“ popsal Blesk Zprávám průběh dalšího programu Vladimír Kruliš. Během slavnostního ceremoniálu zazní také tradičně státní hymna, kterou doprovodí 21 čestných dělových salv.

Po těchto oficialitách se setká nově inaugurovaný prezident u číše vína s pozvanými hosty ve Španělském sále. Půjde ale jen o formální setkání bez nějakého rautu, které by mělo trvat zhruba 30 minut. Žádná další setkání jako v minulých letech – tedy například to s předními ústavními činiteli, jako je předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny a premiér, tentokrát Zeman neplánuje.

„Pan prezident se s ústavními činiteli vídá poměrně pravidelně, takže si nemyslím, že bychom museli tuto situaci využívat k tomu, aby se viděli zvlášť v den inaugurace,“ uzavřel pro Blesk Zprávy Kruliš.

Podrobný program inaugurace:

  • 14:00 začátek ceremoniálu, při kterém prezident Zeman složí svůj slib
  • 14:01 přinesení historických praporů a zástav do Vladislavského sálu
  • 14:04 příchod praporečníků se státní vlajkou a vlajkou prezidenta republiky
  • 14:06 příchod vojáků (Hradní stráž) nesoucích Ústavu ČR z roku 1993, příchod vojáků v legionářských uniformách nesoucích slavnostní provedení Ústavní listiny z roku 1920
  • 14:07 příchod prezidentského páru a slečny Kateřiny Zemanové
  • 14:10 zahájení společné schůze obou komor parlamentu, složení předepsaného slibu prezidentem republiky
  • 14:23 projev prezidenta
  • 14:40 závěrečné slovo předsedy Sněmovny, ukončení společné schůze
  • 14:45 odchod státní vlajky a vlajky prezidenta republiky ze sálu, odchod prezidentského páru a slečny Kateřiny Zemanové ze sálu
  • 15:10 přechod prezidentského páru a slečny Kateřiny Zemanové z Vladislavského sálu do Zlaté brány katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha
  • 15:20 uctění památky sv. Václava, katedrála sv. Víta

jiripechacek ( 8. března 2018 18:18 )

Zeman nosí plí:ny a občas se po:se:re i v autě, pr:ase jedno. Volí ho jen ger:onti z JZD:

jiripechacek ( 8. března 2018 18:15 )

Zemane, ty ub:ožáku, brzo ch:c:ípni, s:ra:čko !

jiripechacek ( 8. března 2018 18:13 )

Zemane, jseš vyjebanej *** a geronti, co Tě volej taky.

borjar ( 8. března 2018 03:23 )

Zeman je vlastenec , prezident občanů celé České republiky . Pražští kavárníci mu můžou leda tak políbit šos .

klimap ( 8. března 2018 03:21 )

jiri.k - seš hnusnej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa