Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pracovníci charity směňovali jídlo za sex. Syřankám pak dovezli pomoc až do domu

Autor: Darina Jíchová - 
28. února 2018
08:00

Ženy v Sýrii byly sexuálně zneužívány. Mužům pracujícím pro mezinárodní charitativní organizace musely za humanitární pomoc „platit“ sexem. Podle několika humanitárních pracovníků muži měnili jídlo za sexuální služby. Před třemi lety se o problému jednalo, ale ukázalo se, že v některých syrských regionech k sexuálnímu vykořisťování stále dochází. Podle všeho se nic nezměnilo, uvedla stanice BBC.

Humanitární organizace spadající pod OSN oznámily, že rozhodně nehodlají tolerovat vykořisťování a zneužívání. Dodaly také, že si nebyly vědomy, že k něčemu podobnému v regionu dochází. Dobrovolníci, kteří pro charitu v Sýrii rovněž pracovali, dodali, že to tam byla zcela běžná praktika. Syřanky dokonce odmítaly do humanitárních center docházet, bály, že by si lidé mysleli, že za pomoc prodaly svá těla.

Sexuální vykořisťování

Pracovníci, kteří o zneužívání podali svědectví, tvrdí, že organizace o tom věděly. Jenže tamní úředníci a další prostředníci pro ně byli jedinou možností, jak do oblasti dostat potřebnou pomoc. Zaměstnanci charit se totiž mnohdy do nebezpečných oblastí nedostali. Populační fond OSN v loňském roce provedl šetření situace a došel k závěru, že v některých regionech Sýrie dochází k výměně humanitární pomoci za sex.

Zpráva nazvaná Hlasy Sýrie 2018 uvádí, že „mnoho žen a dívek se na krátkou dobu prodalo úředníkům, kteří do oblasti přivezli humanitární pomoc a potravinové balíčky. Aby ženy obdržely pomoc, nebo léky, musely mužům poskytnout sexuální službu. Muži distribuující balíčky si brali čísla na ženy a dívky a nabízeli jim, že za sex jim pomoc dovezou tam, kam bude potřeba“.

Svědectví Syřanek

„Ženy neměly žádnou ochranu, jednalo se o vdovy, mladé dívky nebo rozvedené ženy. Pro najaté muže byly snadnou obětí, o sexuálním vykořisťování nelze pochybovat.“ První případy byly nahlášené už před třemi roky. Humanitární pracovnice Danielle Spencerová o tom poprvé slyšela v roce 2015, když mluvila se Syřankami v uprchlickém táboře v Jordánsku.

Pracovnice humanitární organizace Danielle Spencerová. Pracovnice humanitární organizace Danielle Spencerová. | reprofoto/twitter

Spencerová vyzpovídala několik žen, které uvedly, že muži z oblastní rady, kteří spolupracovali s humanitárními organizacemi a jezdili pro jimi zaslanou pomoc, ji pak měnili za sexuální služby. Šlo hlavně o území kolem měst Dar'á a Kunejtra. „Balíčky s pomocí, které charity poslaly, zadržovali u sebe. Poskytli je ženám jen za sex,“ uvedla Spencerová.

„Syřanky, se kterými jsem mluvila, byly zkušeností hluboce poznamenané. Nechtěly o tom mluvit, brečely. Tyhle ženy potřebovaly ochranu a pomoc. Měly hlad a muži jim nabídli jídlo, ale za podmínky, že se s nimi vyspí. To je to poslední, k čemu mělo dojít. Muži měli jedinou práci: převzít balíčky s pomocí a předat je Syřankám,“ prohlásila. „O tom, co se děje, se vědělo. Ženy si nemohly jít pro pomoc bez toho, aby byly souzeny. Záhy se ocitly na okraji společnosti. Úředníci je zneužívali a místní s nimi nechtěli nic mít.“  

Jednání v Ammánu

V červnu roku 2015 Mezinárodní záchranný výbor (IRC) vyslechl 190 žen a dívek, podle jejich průzkumu zhruba 40 % z nich zažilo nějaký druh sexuálního násilí. Syřanky se shodly, že k němu došlo v humanitárních centrech nebo v místech, kdy byla vydávaná pomoc. Mluvčí IRC dodal: „Náš výzkum dokazuje, že sexuální násilí v postižených oblastech je hluboce zakořeněný problém. Jeho aktéry jsou ve většině případů prostředníci humanitárních organizací.“

Na základě těchto dvou dokumentů se v roce 2015 v hlavním městě Jordánska Ammánu sešly humanitární organizace a charity a o problému jednaly. Ze schůze vzešlo rozhodnutí, že budou více kontrolovat, komu distribuci pomoci svěřují.

Zneužívání bylo roky ignorováno

„Sexuální vykořisťování je problém, který byl dlouhé roky přehlížen. Ženy a jejich stížnosti jsou ignorovány. První zprávy o incidentech jsou sedm let staré. Systém se zkrátka rozhodl ženy obětovat, je pro ně zásadnější to, že do oblastí pomoc dorazila a dostala se k potřebným. To je pravda, ale jak můžeme zavírat oči před znásilňováním? Je to jako, když říkáme: Ano, je to v pořádku,“ rozebrala problém Spencerová.

Další zdroj, který se zúčastnil jednání v roce 2015 v Ammánu, řekl BBC: „Bylo předloženo mnoho důkazů, že v Sýrii dochází k sexuálnímu vykořisťování a zneužívání. OSN nepodnikla žádné zásadní kroky, aby tomu zamezila.“ Mluvčí Unicefu dodal, že po schůzi v Ammánu provedli vyšetřování mezi svými partnery v Sýrii, ale nenašli žádné důkazy o tom, že k tomu dochází v jejich táborech. „Věděli jsme, že sexuální vykořisťování je risk, naši prostředníci se ho ale nedopouštěli.“

Oxfam je v tom tentokrát nevinně

Reportéři se obrátili i na charitu Oxfam, která byla v poslední době spojována s několika skandály. Její pracovníci si například na Haiti platili prostitutky a zastrašovali svědky svého jednání. „Co se týče Sýrie, my přes prostředníky nepracujeme. Poskytujeme většinou zásoby vody a doručujeme je přímo my,“ uvedla jejich tisková mluvčí. „V roce 2015 jsme neobdrželi žádné zprávy o vykořisťování. Pokud by u nás k něčemu takovému docházelo, okamžitě bychom viníky potrestali a přestali s nimi spolupracovat,“ dodala.

salto ( 1. března 2018 08:11 )

Taky Pospíšila s VM

Zobrazit celou diskusi