Hrdinové, kteří s odvahou a nasazením každodenně zachraňují životy nejen obyvatelům metropole. To jsou pražští hasiči – a že se ani na chvíli nezastaví, dokazují také statistiky za loňský rok, které v únoru zveřejnili na svém webu. Za svůj život jim vděčí 245 lidí, které v loňském zachránili, dalších 2719 evakuovali.

Čísla ale také prozradila nejrůznější zajímavosti z metropole. Pražané požár nejčastěji ohlašují odpoledne mezi 16:00 a 17:00, nejméně naopak mezi třetí a šestou hodinou ranní. Den, jenž je požárům nejvíc nakloněn, je tentokrát pondělí – ten den totiž hořelo nejvíckrát, a to 317krát, nejméně požárů vzniklo v sobotu – 257. Co se týče měsíců, nejvíce požárů zažila Praha v květnu a červnu, a to shodně 196, nejméně – 142 – v listopadu.

„Hasí“ nejen požáry

Úmyslným zapálením vzniklo 291 požárů, kvůli technické závadě hořelo 252krát a kouření bylo příčinou 240 požárů. Dalšími důvody bylo vznícení potravin, požár od komínů či topidel.

V roce 2017 vzniklo nejvíce požárů Praze 10, konkrétně 202, pomyslné druhé místo obsadila Praha 4 se 194 požáry a třetí příčka patří osmé městské části se 183 požáry. Žádný požár nezaznamenali pražští hasiči celý loňský rok v Březiněvsi, Kolodějích, Nedvězí, Přední Kopanině a Lysolajích.

Oheň ale není jediný problém, jenž hasiči musí likvidovat: z 10 tisíc událostí, které loni řešili, bylo nejvíc technických zásahů, a to 4820. Požáry skončily až na druhém místě. Často také vyjíždějí k dopravním nehodám, kde například vyprošťují zaklíněné osoby nebo zajišťují únik paliva. 161krát vyjížděli také kvůli úniku plynu.

VIDEO: Hasiči při požáru hotelu v Náplavní ulici resuscitují člověka, který se nadýchal kouře:

Video
Video se připravuje ...

Video, ze kterého mrazí: Hasiči-hrdinové před hotelem oživují lidi vynesené z ohnivého pekla. Blesk

Jeden z vůbec největších a nejnáročnějších zásahů ale zažili na začátku letošního roku: 21. ledna hořel hotel v Náplavní ulici v centru Prahy. Požár je jeden z vůbec nejtragičtějších v novodobé historii města i republiky, zemřeli při něm po nadýchání kouře čtyři mladí cizinci. Škoda přesáhla 20 milionů korun.

 

Fotogalerie
37 fotografií