Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školačky se učí střílet a házet granáty. Putinova Mladá armáda má dobýt i Krym

Autor: Darina Jíchová - 
26. února 2018
16:35

Ruský ministr obrany a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Šojgu chce nechat zřídit speciální vojenské základní a střední školy pro dívky na Krymu. Podobné instituce už v Rusku existují. V „Putinových“ vojenských akademiích se dívky ve věku od 10 až do 17 let učí střílet, vařit, zneškodnit teroristu, ale třeba i šít. Školy mají přísný režim, dívky nesmí nosit make-up a zavolat s rodinou si můžou jen na pár minut. Kritici zařízení přirovnávají k Hitlerjugend, informoval v pondělí list Daily Mail. 

Vláda je připravená otevřít další instituce, kde se školačky kromě běžných předmětů učí, jak střílet ze zbraní i to, jak zacházet s ručními granáty. Za nápadem zvýšit počet vojenských škol pro dívky stojí ministr Šojgu, který navrhl, že nové instituce by mohly být zřízeny na původně ukrajinském poloostrovu Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Putinova Mladá armáda

Ruská Mladá armáda vznikla v květnu roku 2016 a o hnutí je obrovský zájem, za necelé dva roky se k ní přidalo 192 tisíc dětí. Organizace zřizuje jak vojenské tábory, tak i školy. Jejich instituce jsou většinou rozdělené pro děti podle věku a pohlaví. Kritikům se ale situace nelíbí, hnutí přirovnávají k nacistické Hitlerjugend a označují ho za symbol intenzivní ruské militarizace.

Mladá armáda má ale mnoho zastánců a podporovatelů, kteří tvrdí, že organizace učí děti patriotismu. Navíc dětem poskytuje místo, kde se mohou „vybít“ a snižuje tak počet mladistvých delikventů.

Přísný režim na akademii sice dívkám zakazuje se malovat, ale povoluje jim různé vlasové doplňky. Školačky s květinami a mašlemi ve vlasech se tak učí, jak správně nabít a sestavit samopal a jak odjistit a odhodit ruční granát. Podle učitelů mají jejich svěřenky před sebou zářnou budoucnost v armádě nebo jako státní špionky.

Dopoledne matematika, odpoledne střelba

Dívky se dopoledne učí základním předmětům jako cizí jazyky, matematika a historie, mimo to mají ale i vojenskou strategii a první pomoc. Odpoledne chodí na sebeobranu, bojová umění, střelbu a etiketu. Jejich učitelé dbají na to, aby jim byla vštípena tvrdá disciplína a loajalita. Dívky se samy starají o své uniformy, perou si je a každý večer si je žehlí, aby byly připravené na druhý den.

Jsou pro ně připravené i kurzy vaření, šití, zpěvu, kreslení, tance, šermování a pochodování. Rodiče i děti jsou při nástupu do akademie upozorněni, že dívkám není povoleno používat make-up a další zkrášlovací prostředky. Na telefonáty s rodinou je vyhrazeno jen pár minut denně, mobily jsou jinak zakázané.

Děti sní o kariéře špionů

Výuka a tréninky jsou tak náročné, že děti dostávají několik dávek jídla denně navíc, aby měly energii. Školní zdravotník rovněž dohlíží na to, že děti každý den jí kaviár, který jim pomáhá zesílit svalovou hmotu. „Chci být tajná agentka, je to mým největším snem,“ svěřila se dvanáctiletá kadetka z akademie v Moskvě. „Ráda pracuju se zbraněmi a chci dělat něco, co prospěje naší zemi, stejně jako všichni tady,“ dodala.

Školačky z vojenské akademie v Moskvě. Školačky z vojenské akademie v Moskvě. | reprofoto/twitter

Ministr Šojgu chce „zvýšit úroveň vzdělání na základních a středních vojenských školách, aby jejich žáci byli připraveni na studium na univerzitě, nebo na službu v armádě“, uvedl server RIA Novosti. Zvažuji zřízení další internátní vojenské akademie v Sevastopolu na Krymu. „V centru máme rozvinutý systém středních škol, které připraví děti na jakoukoliv kariéru, ale v některých oblastech školy chybí,“ řekl Šojgu a poznamenal, že jedním z těchto regionů je právě Krym.

Šojgu nedávno navštívil svou rodnou republiku Tuva v sibiřské oblasti a byl naprosto nadšen místními vojenskými akademiemi pro dívky a chlapce. „Jsou nejlepší na světě,“ řekl bez nadsázky. „Se svolením našeho vrchního velitele (Putin) bylo za posledních 5 let zbudováno 9 vojenských škol, nyní v nich studuje přes 3 tisíce kadetů,“ oznámil Šojgu.

Bezmezná oddanost Rusku

Vojenské akademie mají v Rusku dlouhou historii, první založila v roce 1732 carevna Anna, neteř Petra Velikého. V současnosti je o ně obrovský zájem, na jedno místo v chlapecké akademii se hlásí 7 uchazečů, na dívčí pak dokonce 14 žadatelek. Záměrem vlády je v dětech vybudovat naprostou oddanost Rusku.

SerGay ( 23. listopadu 2018 04:14 )

Nejsem ani za mák příznivcem toho hnusného Putina, nicméně, jednu nebo několik podobně zaměřených škol bychom v ČR silně potřebovali.

matno ( 26. února 2018 17:42 )

No, na druhou stranu , na našich školách se zase výchova k alespoň minimálnímu vlastenectví zřejmě považuje za něco nepatřičného. Ostatně, podívejte se na Izraelce, a zkuste je kritizovat!

tgbg ( 26. února 2018 16:52 )

Známe. Napřed to byl Hitlerjugent. Teď je to Putinjugent.

Zobrazit celou diskusi