Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ústecký strážník před soudem: Napadl spoutaného opilce, tvrdí obžaloba

Autor: ČTK ljš - 
26. února 2018
13:38

Ústecký okresní soud začal v pondělí projednávat případ strážníka Pavla J., který čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a ublížení na zdraví. Státní zástupce ho viní z toho, že ve služebním autě napadl opilého spoutaného muže a způsobil mu zlomeniny v obličeji. Strážník to popřel.

Incident se podle obžaloby odehrál na konci listopadu 2016 kolem 02:00 před barem v centru města. Poškozený u soudu řekl, že si spletl auto strážníků s vozem taxi a pokusil se ho zastavit. Přiznal, že byl opilý a při následné diskusi se strážníky i vulgární. Situace se podle něj vyhrotila poté, co podle svých slov zavrávoral a narazil do otevřených dveří auta. "Položili mě na zem, dali mi pouta," uvedl muž u soudu.

Na místo pak přijela druhá hlídka, ve které byl Pavel J. Spoutaného muže posadil do auta s rukama za zády. "Přisedl si, a než jsme se rozjeli, přišla strašná rána, pak jsem cítil jen teplo. Byla to jedna rána do levé strany," doplnil zraněný muž.

Podle žalobkyně Zdeňky Krausové to byl právě Jindra, kdo muže udeřil loktem do obličeje. Muž utrpěl zlomeninu nosu a levé očnice. Znalec Miroslav Kůdela u soudu řekl, že zranění odpovídá přímému úderu. "Bylo to tupé přímé násilí," uvedl znalec s tím, že muž si nemohl zranění způsobit sám například pádem na zem. Soud kvůli mechanismu zranění a zrekonstruování děje udělal i vyšetřovací pokus. Využil totožné služební auto městské policie.

 

Pavel J. vinu odmítl. Podle jeho výpovědi byl muž agresivní a po usazení do auta kopal do sedadla před sebou a mlátil hlavou. Proto si podle svých slov přisedl přímo k němu. "Moc jsem ho nesledoval, protože s opilými lidmi nemá smysl se dohadovat. Proti němu jsem ale nepoužil vůbec nic, určitě ne vědomě," uvedl obžalovaný, podle něhož měl muž křivý nos už v době, kdy ho nakládal do auta. Opilého muže s kolegou odvezli na služebnu Policie ČR, aby zjistili jeho totožnost, později mu další strážníci zavolali sanitku. "Všiml jsem si, že má krvavou nudli pod nosem," dodal.

U soudu budou ještě vypovídat další strážníci, kteří u incidentu byli, stejně tak policisté z oddělení, kam muže odvezli. Následně soud jednání odročí, čeká ještě na znalecké posudky. Strážníkovi, který u ústecké městské policie stále pracuje, hrozí až pět let vězení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání