Na Strahov se sjelo zhruba 300 taxikářů, což je méně než při posledních protestech. Kolem 14:15 vyrazili do centra, blokovali Lazarskou ulici a její okolí. Kolem půl šesté pak přejeli na Severojižní magistrálu, kde zablokovali dva jízdní pruhy ve Wilsonově ulici u hlavního nádraží. „Předstírají závadu na svých vozech, nebo dokonce ,malou' dopravní nehodu,“ informovali policisté. 

Pro stojící vozidla byly připraveny odtahové vozy, policistům se situaci podařilo zklidnit. Vozidla taxi odjela a provoz na této komunikaci je tak plně obnoven,“ sdělili před půl sedmou večer. „Případné protiprávní jednání jednotlivých řidičů policisté zadokumentovali a tyto podklady předají k dořešení příslušnému správnímu orgánu,“ sdělili dále.

V protestu taxikáři pokračovali přibližně do sedmi hodin, pak ho ukončili. Několik z nich ovšem vyrazilo do Argentinské ulice v Praze 7.

Jeden zadržený taxikář

V ulicích Prahy odoledne situaci hlídali policisté, jež se snažili zajistit co možná největší plynulost dopravy. Pro jednoho z drožkařů skončil protest předčasně na křižovatce ulic Žitná a Spálená. „Protože opakovaně neuposlechl příkaz úřední osoby změnit směr, byl předveden na služebnu pro podání vysvětlení k přestupku,“ vysvětlil, proč jeden z taxikářů skončil v poutech, policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Situace výrazně komplikovala nejen automobilovou dopravu, potíže měly i tramvaje. V trase přes centrum nabraly zpoždění, linky 2, 5 a 18 musely být odkloněny.

Firmy Uber a Taxify podle nespokojených řidičů taxi ignorují výzvu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby legalizovaly svou činnost. Ministr dopravy v demisi Daniel Ťok (za ANO) chce širší novelu zákona o taxislužbě, která vyřeší situaci kolem služeb typu Uber. Původně plánoval rychlá restriktivní opatření. Příprava a schvalování novely budou trvat asi rok.

VIDEO: Proslov Karolíny Venclové, mluvčí Asociace koncesionářů v taxislužbě:

Video
Video se připravuje ...

Proslov Karolíny Venclové. Tadeáš Provazník

S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali taxikáři v únoru tři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Nejdříve kroužili po magistrále, poté taxikáři zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Fotogalerie
58 fotografií