Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drama v letadle: Cestujícímu vzplála taška, letuška plameny hasila džusem

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
26. února 2018
12:01

Pozdvižení zažili cestující letu CZ3539 ze Šanghaje do Kantonu poté, co se krátce před odletem jednomu cestujícímu vznítila taška. Celou ji doslova pohltily plameny. Hořící zavazadlo rychle uhasila přítomná letuška, použila k tomu ale místo hasicího přístroje láhev s vodou a džus, za což si vysloužila značnou kritiku. Celý incident zachytil jeden z přihlížejících cestujících na video.

Záznam celé události, který zveřenil twitterový účet ChinaAviationReview, začíná ve chvíli, kdy je taška už obalena plameny. Nachází se v prostoru pro zavazadla nad hlavami cestujících a pravděpodobně se vznítila kvůli power bance, kterou taška obsahovala.

Palubu letadla rychle plní hustý kouř. V tu chvíli ale přiběhne letuška, která na tašku vylije láhev s vodou a následně láhev s džusem. Oheň ještě chvíli doutná, ale nakonec společnou snahou všech přítomných lidí uhasne.

Nikomu z cestujících a posádky se nic nestalo. Ani letadlo nebylo poškozeno. Jediná škoda vznikla na tašce cestujícího. Lidé nicméně stejně museli přesednout do jiného letadla a do cílové destinace v Kantonu dorazili o 3 hodiny později. Ukazují to data ze serveru FlightAware.

Cestující, kterému taška vzplála, musel následně na policii k výslechu. Předpokládá se, že power banka mu začala hořet proto, že v té chvíli s její pomocí něco nabíjel.

Vodu, nebo hasicí přístroj? 

Video incidentu se stalo populárním na sociálních sítích. Již nasbíralo tisíce komentářů, sdílení a kritiky – mnoho lidí se pozastavilo nad tím, proč letuška nepoužila hasicí přístroj, který se v letadle nachází přesně kvůli těmto účelům.

„Tam je toho tolik špatně. Je to chemický oheň. Ten opravdu neuhasí voda,“ komentuje čin uživatel Kawsook. „Takhle se oheň nehasí! Letoun, na kterém se incident odehrává, je zřejmě Boeing 777-300ER, který má být minimálně podle evropských standardů vybaven čtyřmi hasicími přístroji,“ dodává uživatel Philip.

Ohně v letadlech jsou čím dál častější

Nejčastější důvod vznícení elektronických zařízení, včetně power bank, je kvůli přítomnosti lithium-ion baterií. Oheň u nich může propuknout při nesprávném používání, přetížení napětí nebo jejich zastaralostí. Tyto baterie obsahuje drtivá většina všech chytrých telefonů, tabletů nebo například bezdrátových sluchátek.

Se vzrůstajícím počtem těchto zařízení proto vzrůstá počet případů, kdy začnou hořet. Jen v Americe jich každoročně na palubě letadel hoří několik desítek. Celosvětově bude číslo ještě několikrát vyšší. Většina aerolinek v současnosti podobná zařízení na palubu nezakazuje nosit, zároveň v tom ale ani lidi nepodporuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi