Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na závěr olympiády přijel „vraždící“ generál z KLDR. Ivanka Trump se mu vyhne

Autor: ČTK - 
25. února 2018
08:31

Do Jižní Koreje dnes přicestovala vysoká severokorejská politická delegace, která se zúčastní závěrečného ceremoniálu olympijských her v Pchjongčchangu. Vede ji generál, který je obviňován, že nechal potopit jihokorejskou válečnou loď. Při tom v roce 2010 zahynulo 46 členů jihokorejského námořnictva. Slavnostnímu zakončení her bude přihlížet také dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka.

Osmičlenná politická delegace z KLDR, v čele s generálem Kim Jong-čcholem, překročila přísně střeženou demilitarizovanou zónu, která odděluje oba korejské státy, oznámilo podle agentury AFP v noci na dnešek SEČ jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že proti návštěvě generála demonstrovala z hranice skupina příbuzných obětí, které zahynuly na palubě potopeného plavidla, a poslanci z řad jihokorejské konzervativní opozice. Protestující se snažili zabránit cestě generála na jihokorejské území. 

Poslal torpéda na loď se 46 námořníky

Místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol je pověřený agendou kolem vztahů mezi oběma Korejemi a v minulosti byl šéfem vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan s 46 námořníky na palubě. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti. 

Spojené státy a Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Jihokorejská vláda ale v pátek oznámila, že návštěvu Kim Jong-čchola schválila ve snaze dosáhnout míru na Korejském poloostrově a zlepšení mezikorejských vztahů. 

Ivanka Trumpová je v Jižní Koreji od pátku a během svého pobytu se již sešla s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Setkat se se severokorejskými činiteli v plánu nemá.

Připomeňte si zahájení letošní olympiády v Jižní Koreji:

terezkaterka33333 ( 28. února 2018 22:40 )

Koľko zlodejov je u nás obviňovaných a nič sa nedeje. Čo Vás po obviňovaných z KĽDR.

gabreta ( 25. února 2018 18:37 )

Když tam byla Ivanka, tak tam měla každá vraždící strana svýho zástupce. Tak jde o hov*no, jak říkal starej Konopník z Hoštic!!

arne100 ( 25. února 2018 13:47 )

To je přece normální.Dokud nevyrazí ředitele Čt.Tak se nic nemění ono je potřeba vyházet 50%sluníčkářů včetně toho přihřátého Moravce.Čt je velký moloch.Ubrat státní dotace a zrušit poplatky.

arne100 ( 25. února 2018 13:43 )

Repelos a co hlava v pořádku?Případ pro blázinec.

majojo ( 25. února 2018 12:09 )

Obdivuji statečnou Ivanku Trump, že se hrdinsky dokáže vyhnout severokorejskému papalášovi. To už stojí za zmínku.

Zobrazit celou diskusi