Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech v Británii si vyrobil bombu a varnu drog! Dostala ho protiteroristická jednotka

Bombou způsobil neuvěřitelný poprask.
Bombou způsobil neuvěřitelný poprask.  (Autor: CTPNE)
Autor: ana - 
23. února 2018
13:37

Čech Vladimír M. (42) je nebezpečný pro veřejnost, alespoň tak se nyní vyjádřil soudce Mushtaq Khokhar. Doma měl sestrojenou bombu a varnu. Rozhodnutí Královského soudu v Leedsu zní jasně: Vladimír si má odsedět třináct let.

Drogový dealer Vladimír M. způsobil před rokem 25. června v anglickém městě Wakefield neuvěřitelnou paniku. Kvůli němu musela speciální zásahová jednotka evakuovat celou ulici. Doma vařil pervitin a sám si vyrobil funkční bombu.

Bomba a arzenál zbraní

Policie našla nejen drogy a bombu ale i útočné zbraně. Podle soudu je shledán vinným ve všech bodech obžaloby. „Výbušniny se nacházely v hustě obydlené oblasti a jejich vznícení, ať už náhodné, nebo úmyslné, mohlo mít tragické následky,“ citoval web BBC šéfa protiteroristické jednotky Severovýchod Martina Snowdena.

Upozornil na sebe sám

Na Čecha by se s největší pravděpodobností nepřišlo. Osudovou chybu udělal jen pár dní před evakuací ulice. Během prospěšných prací ho totiž natočila veřejná kamera při kouření pervitinu. Když se policie následně rozhodla udělat domovní prohlídku, nevěřila vlastním očím.

„Při prohlídce jsme si nejprve všimli neskutečného chemického zápachu. Našli jsme mnoho věcí pro výrobu drog, včetně chemikálií a skla,“ sdělil žalobce Jonathan Sandiford porotcům.

Podezřelý balíček

Vedle lednice se navíc povaloval velmi podezřelý balíček. Byl omotaný černou izolační páskou, jeho středem procházelo cosi, co vypadalo jako rozbuška. Později se zjistilo, že balík byl naplněn  skleněnými úlomky a obsahoval výbušninu složenou z draslíku, dusičnanu draselného, síry a hliníkového prášku.

Policie kvůli této amatérské bombě uzavřela ulici a evakuovala domy v okruhu 100 metrů. Na její likvidaci přivolala speciální armádní jednotku CBRN. Vyšetřovatelé zjistili, že jeho činy nesouvisí s terorismem. Pokud by se terorismus potvrdil, Vladimír by si odseděl mnohonásobně více.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání