Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fotografka testovala, jak okolí reaguje na obezitu. Co zjistila?

26. února 2018 | 06:00

Všichni to moc dobře známe. Pokud nás trápí nějaké to kilo navíc, necítíme se ve svém vlastním těle dobře, zvláště ve společnosti lidí ne. Máme pocit, že se nám ostatní za naše nedostatky posmívají. Jak to doopravdy je, se rozhodla zjistit fotografka Haley Morris-Cafiero a šla do toho doslova vlastním tělem. 

Projekt fotografky Haley s názvem Wait Watcher je společenský experiment, který zachycuje, jak kolemjdoucí reagují na nadváhu lidí, které vidí na ulici. Fotografka s ne dokonalou postavou se rozhodla, že se sama stane pokusným králíkem, a proto se rozhodla fotografovat se na místech, která jí způsobovala nepříjemné pocity. Nečekala, že jí tento projekt přinese takovou slávu. Příjemné to však nebylo. 

Žena postavila fotoaparát se stativem na různá veřejná místa, která jí připadala zajímavá. Pořídila snímky sebe sama při běžných každodenních činnostech – na snímcích telefonuje, jí zmrzlinu nebo cvičí. Záměrně se neoblékala do šatů, které by přilákaly pozornost. Po zveřejnění fotografií ji lidé povzbuzovali a radili jí, aby začala cvičit, lépe se oblékala a zkusila používat make-up. Zatímco se tedy žena pokoušela zlepšit sama sebe, reakce ostatních zůstaly stále stejné.

Haley, která se v minulosti potýkala s problémy s jídlem a trpí sníženou funkcí štítné žlázy, tvrdí, že jí je jedno, co si o ní ostatní lidé myslí. Dle jejích slov tento projekt nebyl určen k tomu, aby někomu ublížil. "Nedělám to z hněvu. Považuji to za společenský experiment," říká fotografka, které se potvrdila domněnka, že ji budou všichni okukovat, a to právě kvůli kilům navíc. 

Někteří lidé ale s Haley nesouhlasí. Podle nich nemůže fotografka s absolutní jistotou tvrdit, že se jí všichni lidé posmívají. Mohli být například pouze zvědaví, co na místech s fotoaparátem provádí.

Nahlédněte do naší fotogalerie a posuďte sami, jaká je pravda:

Autor: Aneta Pařízková