Zkušební okruhy, které umožňují plné testování vozů bez řidiče, jsou v Evropě pouze dva, ve Velké Británii a ve Švédsku. Stříbrský polygon má nabízet veškeré dopravní situace, tedy rychlostní silnice, okresky, tunely i městské uličky.

„Ostatní polygony umí nasimulovat hlavně geometricky přísná pravoúhlá města typu New York. Takto ověřené systémy jsou pak na pražském Starém Městě či v uličkách Lisabonu nebo Říma ztracené,“ řekl Milan Kratina ze skupiny Accolade.

Projekt má do regionu nalákat odborníky, vysokoškoláky a středoškolsky vzdělané techniky. Počítá se jen s několika desítkami míst s nižší kvalifikací. „V provozu do Stříbra přivede výzkumníky a vývojáře bez nadsázky z celé Evropy. V rámci přípravy oslovíme zejména české i německé vysoké školy a předpokládáme spolupráci se soukromými vývojovými centry,“ uvedl Kratina.

Lokalita mezi Stříbrem a Těchlovicemi je pro výstavbu polygonu ideální. V blízkosti je dálnice D5, a navíc je místo prakticky v průsečíku mezi hlavními evropskými automobilkami. Zařízení totiž nebude exkluzivně určené jen pro jednu společnost.

Provoz na polygonu má také jen minimálně zatížit okolí. „Asi jako velmi málo vytížená okresní silnice, která je schovaná za zeleným valem. Tomu bude odpovídat i prakticky žádný hluk nebo zplodiny, nic z toho by sousedé polygonu neměli pocítit. Navíc počítáme s tím, že mezi uživateli okruhu budou převažovat vozidla bez spalovacího motoru,“ vysvětlil projektový manažer polygonu Jan Mazáč.

Investorovi se již podařilo scelit území nutné pro vznik zkušebního areálu, ještě je třeba pro danou lokalitu změnit územní plán. V polygonu bude vnější okruh 5,3 km, rychlostní silnice 1,2 km, víceproudá 2,1 km, tunel 350 metrů či čtyřhektarové městské prostředí. Cena se odhaduje na několik miliard korun. V ideálním případě by mohl polygon fungovat od roku 2022.

VIDEO: Šéf ALDE Guy Verhofstadt se projel v Bruselu před europarlamentem v autě bez řidiče.

Video
Video se připravuje ...

Šéf ALDE Guy Verhofstadt se projel v Bruselu před europarlamentem v autě bez řidiče. Blesk - Jaroslav Šimáček

Fotogalerie
6 fotografií