Jedenačtyřicetiletý muž s pestrou kriminální minulostí zahájil spanilou jízdu jižní Moravou v říjnu v Rajhradě, kde si vybral firmu. Rozbil okno a v kancelářích sebral peníze a stravenky za 200 tisíc korun.  

Vzal i lístky do divadla

Za dva dny už řádil na Blanensku. Terčem jeho zájmu se stalo sídlo obecního úřadu ve Spešově. „Po násilném otevření okna se dostal na toaletu a následně měl volný pohyb po budově. Kanceláře prohledal a opět odnesl zajímavou finanční hotovost a nemalé množství stravenek. Hodily se mu například i odložené lístky do divadla,“ popsal v pořadí druhý nájezd policejní mluvčí Bohumil Malášek. Tady se škoda vyšplhala na 80 tisíc.

Odskočil si do Čech

Třetí »ránu« dal na Benešovsku, navíc si přibral o tři roky mladšího parťáka, se kterým se seznámil za mřížemi. Tentokrát duo rozesmutnilo radní v Přestavlkách u Čerčan a Petroumi. S lupem ale nebyli spokojeni. Pro jistotu vlezli ještě do mateřské školky, kde sebrali kávovar, elektroniku a peníze, to vše za 60 tisíc.

V prvních listopadových dnech řádil organizátor vloupání už se dvěma protřelými parťáky na Znojemsku. Postupně se vloupali do budov obecních úřadů v Kubšicích, Bohuticích, Olbramovicích, Suchohrdlech u Miroslavi, Hostimi a Čermákovicích. „Opět se zaměřili především na trezory a v nich uloženou finanční hotovost a ceniny. V Suchohrdlech nepohrdli také několika lahvemi alkoholu a dvěma prodlužovacími kabely,“ dodal Malášek.

Už na Prostějovsku se ve svých zlodějnách spolčil hlavní aktér s o devět let starším mužem. Na obecním úřadě v Dědkovicích prohledali kanceláře, ale nic neodnesli. I tak způsobili škodu za více než dvacet tisíc korun.

Na Žďársku padla kosa na kámen

Konec přišel v prosinci. „To jedenačtyřicetiletý muž vyrazil na vlastní pěst do Pavlova na Žďársku. Při vloupání do tamní prodejny potravin byl zadržen. Policisté následně zadrželi i další jeho parťáky,“ dodal mluvčí.

Vyšetřování prokázalo nejméně dvacítku vloupání, není vyloučeno, že se seznam ještě rozroste. Nejaktivnější ze zlodějů skončil ve vazbě, zbývající jsou vyšetřováni na svobodě.

VIDEO: Zloděj se vloupal do kavárny, sebral uvnitř peněženku.