Práce s oběťmi zločinů je náročná, vyžaduje nejen značnou zkušenost. Policisté musí mít též správný »čuch« na ty, kdo si znásilnění či bití jen vymyslí, třeba z pomsty k nenáviděnému partnerovi. Takoví odcházejí od policejních interventů zklamáni.

„Velmi dobře dokážeme rozeznat, zda k nám přišla oběť domácího násilí. V takovém případě můžeme vykázat násilníka na deset dnů ze společného obydlí a sekundárně posoudit, zda jde o přestupkové nebo trestní řízení,“ řekla specialistka týmu realizujícího vykázání Stanislava Klečková.

Znásilnil slepou

V Ostravě jsou policisté připraveni kohokoliv vzít k sobě do ochrany ve dne i v noci. „Rozeznáváme ale i nepravé, falešné oběti. Bylo období, kdy nám chodily z větší části právě takové oběti. Většinou šlo o záležitosti spojené s rozvodem či rozchodem partnerů,“ potvrdila policistka Klečková.

Připomněla i jeden z otřesných případů týrané hluchoněmé ženy. „Byly na ní páchané násilné trestné činy včetně sexuálních. Vůle této ženy byla obrovská. Bohužel, nemáme zpětnou vazbu, jak to s paní vypadá,“ dodala policistka.

Nehody i vraždy

Krizoví interventi působí okolo Ostravy osmý rok. V roce 2017 poskytli pomoc ve 171 případech u celkem 447 osob. Jde o druhý největší počet (nejvíc v roce 2016 u 181 případů pro 461 osob), a to i přes fakt, že kriminalita v regionu několik let postupně klesá.

„Interventi jsou povolávání k případům dopravních nehod i sebevražd. Jsou nápomocni obětem znásilnění, zneužívání či pozůstalým v případech vražd,“ vysvětlila vedoucí týmu krizových interventů Zuzana Baranová. Za uplynulých sedm let tito policisté pomáhali v 946 případech celkem 2 532 osobám.

Den obětí

Evropský den obětí připadá letos na čtvrtek 22. února. „Policisté přichází daleko častěji do styku s obětí trestného činu než s pachatelem. Obětem se snažíme snížit jejich psychické útrapy, spojené s trestným činem nebo následně s úkony, které s oběťmi služebně provádíme,“ sdělil náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Radim Wita.

V roce 2006 proto vznikla v Ostravě první speciální výslechová místnost pro oběti trestných činů. Pro ty nejzranitelnější zejména: pro děti, ženy a i seniory.

VIDEO: „Pořezal mě spodním prádlem, nemohla jsem chodit.“ Lenka žila s tyranem přes 20 let.