Stavební práce trvaly sedm měsíců. Náklady pokryla městská část za pomoci dotace z magistrátu. „Kaple se dočkala rekonstrukce až po 112 letech od svého postavení. V úterý 6. března bude při slavnostní bohoslužbě vykropena,“ uvedl místostarosta Žabovřesk Filip Leder.

Práce začaly loni v červenci a skončily nyní v únoru. „Už při projektování jsme kladli důraz na zachování původního vzhledu kapličky, protože průčelí je chráněnou kulturní památkou. Barevné ladění obvodového pláště i střešní krytiny podléhalo schválení pracovníků památkové péče,“ řekl Leder.

Změn doznal i interiér, renovovaný je strop, nový je dřevěný pult, kamenný oltář a svatostánek. „Ráz vnitřku kaple zůstal zachovaný. Vrátily se do ní i sochy svatého Jana Boska a Panny Marie Pomocnice od sochaře Jiřího Netíka, které autor v kapli původně instaloval v roce 2008 a 2009,“ dodal.

Nově jsou zazděné zadní dveře za oltářem a podlaha v kapli má hydroizolační vrstvu, aby nepropouštěla vlhkost do konstrukce. Rekonstrukce se týkala i rozvodů sítí a pro kapli znamenala také nové varhany.

Na místě dnešní kaple sv. Václava vznikla původně v roce 1790 zvonička na dřevěném sloupu. Roku 1826 ji nahradila zděná kaplička z nepálených cihel, která postupně chátrala a zřítila se. V září 1906 vznikla kaple sv. Václava, která se stala dominantou Burianova náměstí považovaného za historické centrum Žabovřesk.

VIDEO: Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána se po 72 letech opět stane dominantou Bzence. Replika stavby zničené na konci 2. světové války Němci navíc nabídne i rozhlednu.

Video
Video se připravuje ...

Kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána se po 72 letech opět stane dominantou Bzence. Replika stavby zničené na konci 2. světové války Němci navíc nabídne i rozhlednu. Hynek Zdeněk