Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chaos v kazašské abecedě. Prezident ji už podruhé během jediného roku změnil

Autor: Darina Jíchová - 
21. února 2018
15:49

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev vydal nařízení, kterým upravil říjnový výnos o přechodu z azbuky na latinku. Prohlásil, že do roku 2025 přejdou plně na latinku. První pokus se jim ale kvůli apostrofu nepovedl. Prezident uvedl, že Kazachstán by měl být zemí tří jazyků – kazaštiny, ruštiny a angličtiny, při čemž kazaština má sloužit jako jazyk dorozumívání, ruština jako jazyk vzdělávání a angličtina jako jazyk informací. 

Rok 2017 měl být zkušebním rokem pro novou abecedu, která vedle základních 32 písmen obsahovala navíc devět hlásek s apostrofem - a právě kvůli nim došlo k opětovné úpravě. Apostrof u hlásky naznačuje, že ve slově dochází ke změně výslovnosti daného písmene. Záhy poté, co byla reforma zveřejněna, zahltily internet petice o tom, aby byl apostrof z abecedy odstraněn.

Spor kvůli apostrofu

Nejen, že je jeho umístění komplikované a matoucí, ale pokud se ve slově objeví víckrát, vypadá to neesteticky. Lingvisté rovněž poukázali na to, že vláda změnu představila bez konzultace s jazykovědci. Podle nejnovějšího výnosu budou apostrofy nahrazeny tzv. přízvuky, které kazaština přijme z turkmenštiny. Vláda má stále ještě 7 let na to, aby představila funkčí systém, které uspokojí uživatele i lingvisty.

Prvotní přepis kazaštiny do latinky za použití apostrofů. Prvotní přepis kazaštiny do latinky za použití apostrofů. | reprofoto/twitter

Kazaština stejně jako turkmenština nebo ázerbájdžánština patří do skupiny turkických jazyků. Stát se chce nyní zařadit mezi postsovětské státy, které jako písmo využívají latinku. Do roku 1991 ale v zemi byla oficiálním jazykem ruština a písmo azbuka a k dnešnímu dni je pouze 62 % populace schopno plynně komunikovat kazašsky.

Vladan Vyskočil ( 9. dubna 2021 14:15 )

Bývalým post sovětským zemím ale ruština je globální jazyk podle mě když už není sovětský svaz tak ať je ruštuna všude v každém státě úřední jako hlavní jazyk je to jednoduší každý se s každým domluví a myslím si, že pokuď lidé umí rusky tak jim je celá kazaština uzbekština arménština ukrajinština u ***e tak se prostě budou bavit rusky vy pořád vidíte, že sovětský svaz byl špatný ano ruinoval ekonomiku zavíral lidi do gulagu ale sv_m jazykem zbližoval lidi a sjednotil národy aby mluvili jedním jazykem což je v dnešní době plné hromady jazyků strašná výhoda však ru#tina je druhý nejpoužívaněj#í jazyk na internetu a 6 OSN jazykem. Kazachštinu ať se učí co to chcou ale primárně by tam měla být úřední ruština je to tak lepší i pro lidi než se učit nový jazyk, který teď v době kovidové nikoho nezajímá.Stěžoval si snad někdo za kominismu, že se mu špatně mluví rusky ne. Rusko není špatná země jenom lidé co tam vládli byly špatní. A přepisovat ruštinu do hlaholice přidat tureckou latinku fakt není dobrý nápad jak vytvořit nový jazyk já se ptám proč vůbec ve 21.století má někdo zapotřebí dělat takovýhle nesmyslný rozhodnutí?

Vladan Vyskočil ( 9. dubna 2021 14:06 )

Jako nechci být hnusný a nějak ofenzivní proto b_valým

bre-burda ( 21. února 2018 16:07 )

Kdo si stýská na stav demokracie u nás, tady vidí, co teprve přijde. Nařídí nám abecedu, budou vyhlášky, kterou rukou si utírat zadek a zdaní velikonoční koledu.

Zobrazit celou diskusi