Nové komunitní centrum vzniká v těsném sousedství hloubětínského zámku, respektive kostela sv. Jiří. Původně byl na místě nevyužitý kus půdy. Od prosince loňského roku se na něm začalo stavět komunitní centrum H55, které pro své návštěvníky přichystá řadu využití.

Klubovny, kavárna, knihovna

„Komunitní centrum poskytne širokou škálu služeb,“ uvedla místostarostka Prahy 14 Lucie Svobodová (ČSSD). „K dispozici bude především multifunkční sál, klubovny nebo kavárna. A přestěhuje se sem pobočka městské knihovny v Hloubětíně, která je dnes v objektu soukromníka.“

Projekt, který vzešel z architektonické soutěže, má být hotov na podzim letošního roku. „Cena by měla být okolo 30 milionů,“ uvedla místostarostka. „K tomu se ještě připočítá zřízení parkoviště a zahrady.“ V současné době je na místě zatím jen staveniště se základovou deskou centra.

Deset let starý záměr

O úmyslu zřídit nové komunitní centrum v Hloubětíně se v Praze 14 hovořilo již před 10 lety. Až v roce 2011 bylo vydáno územní rozhodnutí o výstavbě nového komunitního centra, ke kterému radnice vyhlásila architektonickou soutěž v roce 2014. Stavební povolení radnice obdržela teprve loni. Brzdily jej ale majetkoprávní vztahy.

Nové komunitní centrum má disponovat moderními víceúčelovými prostory, které v Hloubětíně scházejí. Budova má mít tři patra, přičemž jedno z nich bude pod úrovní země. Projekt, který si radnice vybrala, má na svědomí kvarteto českých architektů Petr Synovec, Martin Josek, Jakub Sládeček a Eduard Sojka.
Fotogalerie
16 fotografií