„Slavík je na kapačkách! Aby ho zavodnili a zároveň aby mu srazili horečku,“ prozradil Blesku zdroj, který si nepřál být jmenován.

Zpěváka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Karlově náměstí, kde před třemi roky bojoval s rakovinou mízních uzlin, drží lékaři na privátním pokoji. Starají se o něj 24 hodin denně. V péči si ho nechali hlavně proto, že má těžší formu chřipky a jeho tělo je přece jen kvůli zdravotním problémům z posledních let oslabené. Navíc ho respirační problémy trápí poměrně často a dlouhodobě...

Ruší program

Gott se necítil dobře už v závěru minulého týdne. Pevně věřil, že zvládne zazpívat na sobotním plese v Českých Budějovicích. V sobotu se ale nemoc rozjela naplno a udělalo se mu tak zle, že ho raději převezli do nemocnice. „Pan Gott je hospitalizovaný z důvodu chřipky,“ potvrdila Blesku už v neděli zpěvákova mluvčí Aneta Stolzová.

Ta teď, spolu s dalšími členy managementu, ruší zpěvákův program na nejbližší dny. To, že v sobotu zazpívá na Česko-Slovenském plese v Obecním domě, je vzhledem k jeho současnému stavu málo pravděpodobné.

Jak chřipka ohrožuje seniory

„Starší lidé mohou mít jiné nebo mírnější příznaky chřipky, takže tu situaci někdy třeba nevyhodnotí jako vážnou. U seniorů, kteří mají i jiné zdravotní problémy, se může chřipka zkomplikovat třeba následnou pneumonií, tedy zápalem plic. Pacient se většinou uzdraví za týden až deset dní, ale zase záleží na tom, jestli nemá i další problémy. Pokud ano, tak se doba léčení samozřejmě protahuje,“ popsala Blesku Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu.

Zuří epidemie

Epidemie chřipky zuří po celém Česku, v průměru lékaři evidují 1944 nemocných na 100 000 obyvatel. Během loňské zimy v nemocnicích skončilo kvůli chřipce přes 300 lidí a 108 jich zemřelo. Povětšinou šlo o pacienty starší 60 let s přidruženým chronickým onemocněním, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu.

S čím v posledních letech bojoval?

podzim 2015

Při operaci náhlé příhody břišní objevili lékaři v Gottově těle nádory na mízních uzlinách. Karel týden po operaci zahájil léčbu chemoterapiemi.

jaro 2016

Po šesti chemoterapiích zpěvák oznámil, že nádor z jeho těla zcela vymizel.

podzim 2016

Karel byl na operaci s vyhřezlou ploténkou. Kvůli velkým bolestem krátce po propuštění do domácího léčení putoval do nemocnice znovu. V té samé době prodělal také zápal plic.

jaro 2017

Kvůli silnému zánětu dutin zrušil pracovní program.

léto 2017

Uprostřed horkého léta Karla skolil zánět průdušek. I tentokrát musel zrušit práci.

VIDEO: Gott a Pilarová po 54 letech: Přezpívají jejich nejslavnější duet!

Video
Video se připravuje ...

Gott a Pilarová po 54 letech: Přezpívají jejich nejslavnější duet! Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
61 fotografií