Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka má v Česku už 33 obětí. Nejčastěji umírali senioři s další těžkou nemocí

Video se připravuje ...
Autor: CTK, ivm - 
19. února 2018
17:55

Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne podlehlo v Česku chřipce 33 lidí. Nejčastěji šlo o seniory nad 65 let s dalšími závažnými nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce. V pondělí to uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Chřipková epidemie byla v Česku vyhlášena na začátku února, ke konci minulého týdne bylo nemocných 1944 na 100 tisíc obyvatel. Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí.

„V důsledku ohrožení chřipkou obyvatel nad 65 let mají právě tyto věkové skupiny očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ uvedla mluvčí. Přestože současná vakcína chrání asi na 60 procent, podle odborníků zásadně snižuje riziko závažných komplikací.

V Česku se každoročně nechá očkovat jen pět až šest procent obyvatel, mezi seniory je to asi 20 až 30 procent. Evropská komise doporučuje, aby to byly až tři čtvrtiny.

Cukrovka i zápal plic hodně přitíží 

Úmrtí na chřipku a související zápal plic během epidemie je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací kardiovaskulárních a plicních chorob, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris, ale i vysoký krevní tlak.

Propisovacka ( 19. února 2018 19:27 )

 Pockejte vy mladi, az Vam bude 60 a budou o Vas psat " na chripku umiraji seniori nad 60 let". Povzbudive. Normalne bych jeste mela chut k zivotu, ale kdyz toto ctu, cekam uz jen tu chripku, aby bylo o seniora min...

Zobrazit celou diskusi