Vláda jim minulý týden slíbila rychlé narovnání podmínek s alternativními přepravními službami. Taxikáři pak přerušili několikadenní protesty. Taxikáři považují alternativní přepravce za nekalou konkurenci, protože řidiči služeb Uber a Taxify nemají auta evidovaná jako vozy taxi, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře.

Jde o to, aby se začalo dělat něco s tím, že tu podnikají lidé bez živnostenských listů,“ řekl ředitel dispečinku City Taxi Tomáš Horčička.

Dispečinky v dopise Babišovi píšou, že nezaznamenaly, že by podle nich nelegální taxikáři reagovali na jeho výzvu dodržovat zákony. „Vnímáme i Váš názor, že řešení situace formou protestu v pražských ulicích by se nemělo odehrávat tímto způsobem, ale po třech letech našeho marného snažení na všech úrovních státní správy skutečně jinou možnost nevidíme a nemáme,“ stojí v dopise Babišovi.

Po Krnáčové požadují, aby magistrát společně s městskou policií neprodleně zahájil intenzivní kontroly řidičů Uber a Taxify. Zároveň vyzývají, aby jim při porušení pravidel byla uložena nejvyšší možná pokuta, tedy 100 000 korun.

Takto zablokovali dopravu naposledy:
Video
Video se připravuje ...

Dopravu v centru Prahy ochromila stávka taxikářů. Daniel Vitouš

Brždění provozu nekončí

Zmíněné protesty v minulých týdnech uspořádaly Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT) a Sdružení českých taxikářů. Zda by se k výzvě dispečinků přidaly, není jasné. „Já bych to nechala bez komentáře," řekla mluvčí AKT Karolína Venclová.

S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali taxikáři od konce předminulého týdne tři pomalé jízdy Prahou, kterými blokovali dopravu. Ve čtvrtek a pátek kroužili po magistrále, jejich protest dopravu příliš nezkomplikoval. V pondělí však taxikáři zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8 300 a vadí jim, že řidiči Uber, kterých je asi 2000, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Fotogalerie
7 fotografií