Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jaderná baba“ Drábová varuje politiky před tlakem z Evropy. Kvůli Dukovanům

Autor: CTK, ivm - 
19. února 2018
21:00

Čeští politici budou muset v příštím desetiletí řešit evropský tlak na dřívější odstavení bloků Jaderné elektrárny Dukovany. Na energetickém Žofínském fóru v Praze to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová, přezdívaná jako „jaderná baba“. Podle ní existuje obecná evropská tendence, aby byly jaderné bloky v provozu optimálně pouze po dobu 40 let. V případě Dukovan by to znamenalo odstavení bloků o deset let dřív, než je nyní plánováno. S odstavením bloků se v současné době počítá zhruba v letech 2035 až 2037.

SÚJB loni a předloni postupně vydal povolení pro provoz všech dukovanských bloků na dobu neurčitou poté, co jim končily dřívější desetileté licence. Odstavené bloky v Dukovanech byl mohl nahradit nový jaderný zdroj tamtéž. Rozhodnutí o jeho stavbě ale dlouhodobě brzdí nejasnosti o způsobu financování.

Současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí v Sobotkově vládě několikrát uvedl, že výstavbu bloku by měl financovat sám ČEZ. To by ale mohlo být mimo jiné nevýhodné pro minoritní akcionáře. Ve hře je proto i rozdělení firmy.

Vláda bude jednat s ČEZ o rozdělení firmy

Babiš na začátku února uvedl, že vláda ve spolupráci s ministerstvy průmyslu a financí navrhne tým expertů, který bude s vedením ČEZ právě o návrzích na rozdělení firmy hovořit. Řádově by měl mít pět až deset lidí. Majoritním akcionářem největší tuzemské energetické firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

ČEZ v nedávné prezentaci určené členům hospodářského výboru Sněmovny uvedl, že z variant transformace ČEZ je nejlépe hodnocená možnost, kdy by se jaderné a konvenční zdroje oddělily od distribuce a takzvané nové energetiky.

Dukovany by mohla dostavět „dcera“ ČEZ

Rozdělení firmy však není jedinou variantou, nad kterou se při rozhodování o financování případného bloku uvažuje. Ve hře je také možnost, že by stavbu nového bloku zajistila dceřiná společnost ČEZ, i varianta, že by tuto dceřinou společnost ČEZ odkoupil stát a poté by firma realizovala stavbu.

ČEZ celkem zkoumal šest možných alternativ rozdělení. Nejpreferovanější variantou je ta, že by stát plně vlastnil jadernou, uhelnou, těžební a obchodní část. Stavba nového jaderného zdroje by tak neměla žádný dopad na minoritní akcionáře, kterých má nyní ČEZ asi 30 procent. „Nový ČEZ“, ve kterém by si měl stát v první fázi ponechat 51 procent, by zahrnoval distribuci, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby ESCO. Podíl státu v této firmě by se postupně mohl snížit na 25 procent.

alenal ( 24. února 2018 23:23 )

Tlak z Evropy jistě pocítíme, nicméně je nutné, abychom ho ustáli. V zahraničí je standardní provozovat jaderné bloky i po dobu 60 let, takže nevidím důvod, proč bloky odstavovat už po 40 letech provozu. Jaderné elektrárny nám nabízí mnoho benefitů - jsou to spolehlivé zdroje elektřiny, pomáhají při snižování uhlíkových emisí, nabízí mnoho pracovních pozic a další. Česko se rozhodlo, že chce být v budoucnu energeticky soběstačné, tak snad se mu tato volba podaří obhájit a zrealizovat. Vzhledem k očekávanému růstu poptávky po elektřině by to pro nás bylo nejlepší řešení. Dva nové bloky VVER v JE Dukovany a bylo by po problému...

horpak ( 23. února 2018 08:14 )

Obávám se, že Drábová má v tomto pravdu. Především ze strany Rakouska, které je v otázce jádra naprosto iracionální budou tlaky na uzavření Dukovan velmi silné. A přitom Dukovany jsou velmi robustní elektrárna s naprosto osvědčeným reaktorem VVER, který bez problému funguje na mnoha místech ve světě. Hold ekologové občas neumí přemýšlet racionálně...

mad_max ( 20. února 2018 11:22 )

Doporučuji omezit užívání psychotropních látek. Pokud neužíváte, tak naopak začněte

gabreta ( 20. února 2018 00:14 )

Protože by se nevyplácely dlouhý léta dividendy!!!

bizon_pepa ( 19. února 2018 23:00 )

"výstavbu bloku by měl financovat sám ČEZ. To by ale mohlo být mimo jiné nevýhodné pro minoritní akcionáře" Proč by to pro ně mělo být výhodné a nevýhodné pro mě?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa