Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotná novozélandská premiérka kráčela v pochodu gayů a leseb. Přidal se i ministr

Autor: Darina Jíchová - 
19. února 2018
23:50

O víkendu se v novozélandském Aucklandu konal Pochod hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Připojila se k němu vůbec jako první premiérka i Jacinda Ardernová, aktuálně těhotná. Průvod byl pořádán na podporu LGBT komunity a lidí s problémy s duševním zdravím, pochodu se účastnilo kolem 25 tisíců lidí. Napsal o tom deník The Guardian.

K Ardernové se přidal ministr financí Grant Robertson a labouristka Louisa Wallová, oba dva politici již dávno vystoupili s prohlášením, že patří k LGBT komunitě. Přestože premiérka nepřišla v žádném pestrobarevném kostýmu jako mnoho dalších účastníků, s úsměvem se zapojila mezi tančící lidi a ochotně se fotila se všemi, kdo požádal o „selfie“.

Premiérka podporuje LGBT komunitu

Ardernová uvedla, že si je vědomá, že LGBT lidé čelí na Novém Zélandu i všude ve světě různým výzvám. A že ji mrzí, že i tady se setkávají se šikanou, nepochopením a diskriminací, což u nich může vést až k závažné duševní chorobě.

„Tento pochod je o různorodosti a sounáležitosti. Jsem hrdá na všechny, kteří se do tohoto projektu zapojili,“ sdělila místní televizi TVNZ a dodala: „Naše práce ale není u konce, dokud tady bude byť i jeden člen LGBT komunity, který bude mít nějaký problém, nemůžeme ustat v naší snaze ukázat všem, že jsme si všichni rovni.“

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zúčastnila průvodu Pride v Aucklandu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zúčastnila průvodu Pride v Aucklandu. | reprofoto/twitter

Hlavní organizátor a produkční pochodu Shaughan Woodcock řekl tisku, že si velice cení toho, že se Ardernová rozhodla k průvodu připojit. „Bylo to velmi vzrušující a velký krok dopředu. Myslím, že je důležité, že naši myšlenku podporuje i pokroková vůdčí osobnost. Dala najevo, že její vláda stojí za všemi lidmi stejně,“ uvedl Woodcock.