Natálka, Tomášek a Jiříček přišli na svět naprosto nečekaně po letech marných snah loni 5. prosince. Manželé do té doby zažívali jen každoměsíční zoufalství. Lékaři jim jen stále říkali, jste zdraví, máte šanci. Když už začali zvažovat umělé oplodnění, přišla radost.

Dva kluci a holčička přišli na svět bez jakýchkoliv porodních komplikací. „Každý z miláčků vážil okolo dvou kilo, takže bylo náročné je všechny nosit pod srdíčkem. A pro mě i takové neskutečné,“ říká spokojená maminka Jolana.

Trojčátka jsou velkými mazlíky. Jsou dny, kdy by se jen a jen tulila. „Stále nemohu uvěřit, že nám osud dopřál hned tři děti najednou,“ září štěstím tatínek Dalibor a přestože před rokem by za potomka dal cokoli, dnes s úsměvem říká: „Nedal bych je za nic na světě, další ale neplánujeme. Myslím, že tři bohatě stačí.“

Hledají babičku

Rodina nemá na rozhazování a tři děti jsou pro rodinný rozpočet pořádný zásah. „Pokud by se někdo chtěl zbavit oblečení po dětech, hraček, budeme vděčni za každou pomoc. Rádi bychom také našli »hlídací« babičku na pomoc při krmení,“ přejí si rodiče. Vlastní prarodiče sice mrňouskové mají, ale bohužel vzhledem k nedobrým vztahům v rodině vlastně nemají.

Ze zoufalství chtěli od sebe

Jolana s Daliborem se vloni v březnu po marných snahách o dítě pohádali. V nejhorších momentech dokonce přemýšleli, že by žili bez sebe. Říkali si, že kdyby měli jiného partnera, třeba by děti měli… „Když jsem se dozvěděla, že jsem těhotná, byli jsme šťastní dvakrát. Za děti i za sebe, že jsme naši velmi zkoušenou lásku nezničili,“ říká Jolana.

Mlíčko od mámy Jolanina trojčata nedostávají. Maminka o ně brzy po porodu přišla. Živi jsou chlapečci a holčička z kojenecké výživy.

Bojují s dluhy

Dalibor je ostravským tramvajákem, kolegové z vozoven Křivá a Poruba se rodině složili na kočárek. Peněz nazbyt nemají. Dalibor se totiž ocitl v insolvenci poté, co pracoval jako taxikář a havaroval.

Velkou zkouškou rodinného rozpočtu je i krmení miminek. Máma Jolana totiž přišla krátce po porodu o mléko, takže děti dostávají kojeneckou výživu.

Trojčat v Česku ubývá

„V roce 2016 bylo zaznamenáno 10 porodů trojčat. V předchozím roce šlo o 13 porodů. Od roku 1950, tedy v období, za které máme tato data k dispozici, bylo nejvíc porodů trojčat v roce 1997, a to 35. Naopak nejméně - pět - v roce 1969. Z údajů vyplývá, že podíl porodů vícerčat na tisíc porodů od roku 2007 klesá,“ řekla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Počet vícečetných porodů výrazně ovlivňuje umělé oplodnění a lékaři v posledních letech ustupují od vkládání více zárodků do těla ženy. Proto ubývá i trojčat. Šance, že pár počne trojčata přirozenou cestou, je 1:6400. Shodou okolností se loni v prosinci narodila trojčata, také počata přirozeně, i v Plzni.

Fotogalerie
17 fotografií