Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za peníze na charitu si platili prostitutky. Pak jim i svědkům vyhrožovali

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
19. února 2018
14:05

Tři bývalí pracovníci charitativní organizace Oxfam, kteří jsou obvinění z toho, že si na misi na Haiti v roce 2010 platili prostitutky, podle všeho vyhrožovali svědkům jejich chování. Lidi zastrašovali, šikanovali a hrozili jim násilím. Informaci zveřejnil sám Oxfam ve zprávě interního vyšetřování z roku 2011, napsala o tom stanice BBC.

Před 7 lety Oxfam celý případ uzavřel s tím, že se jednalo o „drobný“ přestupek a obvinění muži v čele s Rolandem Van Hauwermeiren podali svou rezignaci. Vyšetřovatelé si ale do zprávy zanesli poznámku, že je třeba zajistit, aby u nich nebo v podobné organizaci nepracovali „problémoví zaměstnanci“. I přesto několik z obviněných našlo práci v jiných charitách.

Zpráva z roku 2011

Zveřejněný 11stránkový dokument popisuje, jak charita postupovala poté, co v létě roku 2011 obdržela informace o tom, že několik členů mise na Haiti porušuje etická pravidla Oxfamu týkající se sexuálního zneužívání, podvádění, nedbalosti a protežování příbuzných. Organizace se prý snaží být „tak transparentní, jak je to jen možné“, a to zejména s ohledem na „narušení důvěry, k němuž došlo“.

Roland van Hauwermeiren. Roland van Hauwermeiren. | reprofoto/twitter

Záznamy z interního vyšetřování dále například odhalují, že tři z problémových pracovníků na Haiti kvůli zatajení přečinů fyzicky zastrašovali své kolegy a další svědky. Verze zprávy, kterou dostala k dispozici média, však není kompletní. Některé pasáže jsou v ní začerněné kvůli utajení totožnosti zainteresovaných osob, včetně jmen mužů, kteří se měli dopustit zastrašování svědků. Plnou verzi dokumentu má dnes Oxfam předložit haitské vládě, přičemž se má organizace omluvit za „pochybení“.

Šikana a vyhrůžky

U dvou mužů je jako hlavní důvod jejich odchodu z organizace uvedeno obvinění ze zastrašování svědků. Někteří z pracovníků Oxfamu, kteří pracovali na Haiti, ale vypověděli, že jim vyhrožovali tři z obviněných. Na své kolegy měli slovně útočit, není jasné, zda došlo i k fyzickému násilí. Lidé se domnívají, že stejný nátlak muži vyvíjeli i na prostitutky.

Ve zprávě je rovněž uvedeno, že se Van Hauwermeiren doznal k tomu, že si on a dalších šest mužů platilo prostitutky. Jeho jméno ale nefiguruje mezi těmi, kteří měli vyhrožovat jejich kolegům a dalším zaměstnancům Oxfamu, již o jejich chování věděli. Minulý týden Van Hauwermeiren, který misi na Haiti vedl, vehementně popřel všechna obvinění.

prycsnima ( 19. února 2018 14:55 )

 Neziskovky = šmejdi promoslimský .

Zobrazit celou diskusi