Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Papež znovu řeší zneužívání dětí kněžími. Obnovil speciální komisi

Autor: CTK, ivm - 
17. února 2018
17:15

Papež František obnovil činnost komise zaměřené proti zneužívání nezletilých v katolické církvi, jejíž tříletý mandát vypršel loni v prosinci. V čele komise opět stane bostonský kardinál Sean O'Malley, informovala agentura Reuters.

Vatikán v posledních dnech čelil kritice kvůli skandálu kolem chilského biskupa Juana Barrose. Ten údajně kryl vlivného katolického kněze, který psychicky a sexuálně zneužíval mladistvé.

František biskupa chilského Osorna donedávna hájil a tvrdil, že obvinění proti němu jsou nepodložená. Vatikán se přitom loni zavázal, že katolická církev nebude zneužívání dětí tolerovat.

Během prvního mandátu byla činnost komise poznamenána dvěma rezignacemi. Kvůli frustraci z neochoty vatikánských úřadů spolupracovat své posty opustila Irka Marie Collinsová a Brit Peter Sanders. Oba byli jedinými členy komise, kteří se v dětství stali oběťmi sexuálního zneužívaní.

„Zneužívání dětí nebudeme tolerovat“

Podle prohlášení Vatikánu zasednou někdejší oběti sexuálního zneužívání i v nové šestnáctičlenné komisi, je ale na nich, zda tuto skutečnost zveřejní. V orgánu nyní zasedne devět nových členů a sedm stávajících.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.

V současné době čelí obvinění ze sexuálního zneužívání dětí i třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell.