Libor utrpěl vážné poranění míchy v létě 2016 při výcviku v Teplických skalách. „Naštěstí si nic z úrazu nepamatuji. Jinak bych si tu chybu i zazlíval,“ říkal Libor, zatímco kolem něj po předání vozíku běhaly dvě z jeho tří dětí a manželka. Rodina mu byla oporou celou tu dobu.„Byli jsme si vždy hodně blízcí. Úraz nás tak ani nemusel stmelovat. Stáli jsme vždy při sobě,“ říkal s úsměvem hasič, který boj s nepřízní osudu nevzdává. Naopak hýří optimismem a nadějí. Od ledna už opět pracuje mezi hasiči. Nyní ale nedělá instruktora lezení jako kdysi. Dnes vykonává administrativní činnost v Hradci Králové.

Radujete se z maličkostí!

To, co bylo pro něj kdysi samozřejmostí dnes nedokáže. „Neotočíte se sám v posteli, ani si nedojdete  na záchod,“ popisoval, jak nedovede udělat 80% věcí, které zvládal bez problémů jako zdravý člověk. V nemocnici po úrazu strávil celého tři čtvrtě roku, kdy jej rodina denně navštěvovala. Přes nepříznivé vyhlídky nepropadl depresím a sebelítosti.

Video
Video se připravuje ...

Libor Bohdanecký poprvé na speciálním vozítku segway, které mu usnadní život. Eva Fornálová

Chuť opět bez problémů pohybovat rukama i dolními končetinami jej motivuje do života. „Nechci to vzdát,“ říkal Libor, který po dvou letech rehabilituje třikrát týdně, aby rozhýbal ruce a jednoho dne snad i nohy. „Jsem moc vděčný za to, jakou oporu mám v rodině a taky v lidech se kterými pracuji,“ řekl nakonec s úsměvem.

Dvořák vtipkuje u předávání

Slavnostního předávání se účastnil i herec Josef Dvořák, který předal speciální vozík v kostýmu ze seriálu Návštěvníci. „To jsem se takhle jednou snažil zlikvidovat roští a málem jsem podpálil i naši chalupu,“ smál se herec, který přiznal, že hasičskou zkušenost nemá pouze ze seriálové role.

Speciální vozík, který hasič v sobotu v Praze dostal, funguje na gyroskopickém principu. Libor jej tak může řídit pomocí náklonu těla bez použití rukou. „Podařilo se nám oslovit významné partnery, kteří na tak unikátní zařízení za téměř 550 tisíc korun přispěli,” uvedl Hynek Čech, zakladatel Nadačního fondu Regi Base. Ten pomáhá nejen hasičům, ale také policistům a vojákům, kteří ve službě občanům utrpěli zranění s trvalými následky.
Fotogalerie
26 fotografií